Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Σύμπραξη ΠΕΤΑ και ΤπΔ για χρηματοδότηση έργων στους δήμους

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η ΠΕΤΑ (εταιρεία της Αυτοδιοίκησης) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤπΔ), σε άμεση συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τείνουν πολύτιμη χείρα βοηθείας προς τους δήμους της χώρας, διαθέτοντάς τους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ώριμα έργα και δράσεις, μετά τη σχετική πρόσφατη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων.
Όπως ανακοινώθηκε, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας συνίσταται στις ακόλουθες δράσεις :
■Στην αναζήτηση, αξιολόγηση και ομαδοποίηση αναπτυξιακών έργων των ΟΤΑ, τα οποία χρήζουν χρηματοδότησης.
■Στην ωρίμανση των επενδυτικών σχεδίων, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
■Στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης των αναπτυξιακών έργων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είτε μέσω δανειοδότησης απευθείας των ΟΤΑ από το ΤπΔ, είτε με την εξεύρεση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύονται στα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
■Στην οργάνωση και λειτουργία HELPDESK-ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ και web εφαρμογής για την υποστήριξη των ΟΤΑ και των ιδιωτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη σύμπραξη ΠΕΤΑ-ΤπΔ θα αναζητήσει έργα στους δήμους της χώρας, τα οποία θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.
Την οικονομοτεχνική μελέτη αναλαμβάνει η ΠΕΤΑ και τη χρηματοδότηση το ΤπΔ. Πέραν της συγκεκριμένης τράπεζας, θα αναζητηθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία λιμνάζουν.