Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Το υπουργείο Οικονομικών βάζει φραγμούς στις off-shore εταιρείες


Σε έκδοση ειδικής εγκυκλίου, με την οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ οι διαδικασίες για όσους καταφεύγουν στη λύση των off-shore εταιρειών, οι οποίες δηλώνουν ως έδρα μία από τις χώρες-προορισμούς που θεωρούνται φορολογικά καταφύγια, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.
Η εγκύκλιος αυτή βάζει φραγμούς σε όσους επιχειρούν να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα της εταιρείας τους σε κάποιον από τους 47 φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο (π.χ Νήσοι Κάιμαν, Γιβραλτάρ, Ουρουγουάη, κλπ).

Η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι :
■Παραμένουν υποχρεωτικά φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, άρα θα φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα, ακόμα και εκείνοι που θα υποβάλλουν δήλωση μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας σε μη συνεργάσιμες φορολογικά χώρες (φορολογικούς παραδείσους).
■Πρέπει να πληρούνται μια σειρά προϋποθέσεων για να γίνει δεκτό από τις ελληνικές φορολογικές Αρχές το αίτημα μεταφοράς φορολογικής κατοικίας σε χώρες όπου δεν υπάρχει φορολογία εισοδήματος. Για παράδειγμα θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποκτά λιγότερο από το 30% του εισοδήματός του στην Ελλάδα, το σύνολο του εισοδήματός του στην Ελλάδα να είναι κάτω των 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και σειρά άλλων προϋποθέσεων, που είναι κάτι παραπάνω από αυστηρές, στα όρια του απαγορευτικού.