Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας είναι συντάξιμος


Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε δεκτή παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη υπέρ ασφαλισμένης γυναίκας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να της προσμετρηθεί ως συντάξιμος ο χρόνος της επιδοτούμενης ανεργίας και να συμπληρωθούν έτσι οι ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη θεμελίωση μειωμένης σύνταξης.
Όπως ανέφερε η ανεξάρτητη Αρχή, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έδωσε νέες οδηγίες προς όλους του φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, με τις οποίες συνυπολογίζεται πλέον ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος.
Κατά την παρέμβασή του ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένης της μη ύπαρξης αντίθετης διάταξης, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας συνυπολογίζεται στη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος, σε κάθε περίπτωση.
Κατά συνέπεια, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας προσμετράται τόσο στο συνολικό χρόνο ασφάλισης όσο και στο χρόνο των 100 ημερών εργασίας ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία.