Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Ανοιχτή πρόσκληση για τα ελληνικά πετρέλαια


Μέσα στον Ιούλιο θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί σε 10-12 νέες χερσαίες περιοχές σε Έβρο, Καβάλα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και Κρήτη για γεωτρήσεις σε υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με εξαγγελία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Η προκήρυξη θα γίνει με τη μέθοδο της ανοιχτής πρόσκλησης, που σημαίνει ότι οι προς παραχώρηση περιοχές θα παραμένουν διαθέσιμες σε μόνιμη βάση προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Για τις προαναφερόμενες περιοχές υπάρχει σήμερα πλούσιο αρχείο σεισμικών δεδομένων, με αποτέλεσμα να εκτιμάται από το υπουργείο ότι αρκετές και σημαντικές εταιρείες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για έρευνες σ’ αυτές τις περιοχές.
Ας σημειωθεί ότι, παράλληλα με τις έρευνες στις χερσαίες περιοχές, θα πραγματοποιηθούν έρευνες σε περιοχές θαλάσσιων ερευνών προκειμένου στις αρχές ή στα μέσα του 2013 να καταστεί δυνατή η παραχώρηση μέχρι και 15 θαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη και αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι πρώτες γεωτρήσεις.
Καθοριστική για τη διενέργεια των γεωτρήσεων και την εν συνεχεία εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων είναι η άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ της Ελλάδας. Σε πρώτη φάση, όπως φαίνεται, θα δοθεί προτεραιότητα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο και τη Λιβύη και κατόπιν με την Αλβανία και την Ιταλία.