Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Σε μεγάλη κρίση η πτηνοτροφία και η κτηνοτροφία


Οι συνέπειες της ανόδου του κόστους των εισροών, ιδιαίτερα στις ζωοτροφές, είναι καταστροφικές για την ελληνική πτηνοτροφία και κτηνοτροφία.
Το εισόδημα των Ελλήνων πτηνοτρόφων και κτηνοτρόφων έχει πληγεί κατά το τελευταίο διάστημα και συνεχώς χειροτερεύει, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία των εισροών (εξόδων) του κλάδου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης των εισροών στις ζωοτροφές τον περασμένο Ιούνιο πλησίασε το επίπεδο των 143 μονάδων, παρουσιάζοντας άνοδο περίπου 20% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010.
Μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επί μέρους δείκτες ορισμένων βασικών ζωοτροφών, όπως το καλαμπόκι ζωοτροφής (+ 32,2%) και το κριθάρι για κτηνοτροφική χρήση (+ 24,5%). Ήδη, οι παραγωγοί ζωικών προϊόντων επισημαίνουν ότι οι τρέχουσες τιμές στην αγορά των προαναφερόμενων ζωοτροφών παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 50%.
Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις του κλάδου, έντονη είναι η αύξηση στο κόστος των εξόδων για ενέργεια, λιπαντικά, λιπάσματα και αναλώσιμα είδη, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ολοένα και μεγαλύτερη κρίση η ελληνική πτηνοτροφία και κτηνοτροφία, δεδομένης και της υπερχρέωσής της στις ελληνικές τράπεζες.