Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Το μυστήριο της αύξησης της στάθμης των θαλασσών


Σύμφωνα με επίσημες επιστημονικές μετρήσεις, την περίοδο 1961-2003, η στάθμη των θαλασσών παγκοσμίως παρουσίασε ετήσια αύξηση 1,8 χιλιοστά.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σε δημοσιευθείσα το 2007 έκθεσή της έχει αποδώσει την ετήσια αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 1,1 χιλιοστό στη θερμική διαστολή των ωκεανών και το λιώσιμο των παγετώνων. Όμως, απέφυγε να απαντήσει για τα 0,7 χιλιοστά που περίσσευαν, εφόσον σύμφωνα με τους επιστήμονες η ετήσια αύξηση της στάθμης των θαλασσών ήταν 1,8 χιλιοστά.

Στο σχετικό ερώτημα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τόκιο επιχειρεί να δώσει απάντηση, αποδίδοντας το 42% (τα 0,7 χιλιοστά) της ετήσιας ανόδου της στάθμης των θαλασσών στην άντληση υδάτων για ανθρώπινες δραστηριότητες από υπόγειους υδροφορείς, ποτάμια και λίμνες.
Όπως υποστηρίζουν οι Ιάπωνες ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο, το νερό αυτό τελικά βρίσκει τον δρόμο του στις θάλασσες μέσω ποταμών ή της εξάτμισης στην ατμόσφαιρα.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την προαναφερόμενη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC)  η στάθμη των θαλασσών θα έχει αυξηθεί μέχρι το τέλος του αιώνα κατά 18 με 59 εκατοστά, χωρίς στους υπολογισμούς της αυτούς να περιλαμβάνει το λιώσιμο των παγετώνων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας.
Η νέα επιστημονική μελέτη των Ιαπώνων υποστηρίζει ότι με τον τωρινό ρυθμό που λιώνουν οι παγετώνες της Γης, η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 90 εκατοστά έως 1,6 μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε.