Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Σταθερή παραμένει η θέση του ΝΑΤΟ για τη μη ένταξη της ΠΓΔΜ


Με ομόφωνη απόφαση των ηγετών όλων των χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), όπως αναμενόταν, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου σχετικά με τη μη ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ.
Η γειτονική χώρα θα κληθεί να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ μόνον όταν θα έχει λυθεί το θέμα της ονομασίας, επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης από το Σικάγο όπου βρίσκεται εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, κατά λέξη στη Διακήρυξη που υιοθέτησαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας : “Επαναλαμβάνουμε την απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008 να απευθύνουμε πρόσκληση για ένταξη της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ μόλις βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”.
Η απόφαση των ηγετών για το θέμα της μη ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρι να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ήταν αναμενόμενη.
Μόλις, πριν από λίγες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Ρασμουνσεν, προχωρώντας σε απολογισμό των βημάτων που ακολούθησαν τα Σκόπια για την προώθηση της ευρωατλαντικής τους προοπτικής, υποστήριξε πως η ΠΓΔΜ εκπλήρωσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ένταξης, επισημαίνοντας ωστόσο πως εξακολουθεί να αποτελεί  εμπόδιο, μοναδικό, στην ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία η αντίθεση της Ελλάδας.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ είχε τονίσει ότι όσον αφορά στη ΠΓΔΜ, το ΝΑΤΟ δεν έχει αλλάξει άποψη σχετικά με την ένταξη της χώρας αυτής στους κόλπους του.
Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι << Εμείς (στο ΝΑΤΟ) έχουμε ήδη αποφασίσει από το 2008 ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις εφόσον (οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Σκόπια) καταλήξουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα. Δυστυχώς, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η απόφαση που λάβαμε πριν από 4 χρόνια συνεχίζει να ισχύει >>.