Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Η χώρα μας κατέστησε τα πτυχία άνευ σημασίας !

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Ένα ποσοστό 33%-35% του ενεργού εργατικού δυναμικού στη χώρα μας απασχολείται σε θέσεις εργασίας που απαιτούν λιγότερα τυπικά προσόντα (γνώσεις και πτυχία) από αυτά που διαθέτουν οι εργαζόμενοι-φαινόμενο που έχει ενταθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Στον αντίποδα βρίσκεται ένα ποσοστό 16%-18% των εργαζομένων στη χώρα μας που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας περισσότερο υψηλών απαιτήσεων από τα προσόντα που διαθέτουν.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία, που κατέγραψε για την Ελλάδα η Eurostat το διάστημα 2007-2011 χαρτογραφώντας το περιβάλλον εργασίας σε μια μεταβατική περίοδο λίγο πριν και μεσούσης της οικονομικής κρίσης, παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες από εμπειρογνώμονες του CEDEFOP σε ημερίδα με το εύλογο θέμα << Οι σύγχρονες κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής στην ΕΕ >>.
Γενική διαπίστωση των εμπειρογνωμόνων του CEDEFOP είναι ότι η Ελλάδα έχει εργαζόμενους σε θέσεις που απαιτούν λιγότερα προσόντα από όσα έχουν, αλλά και μια μεγάλη πίεση σε χαμηλής κατάρτισης προσωπικό.
Πολλοί νέοι παίρνουν πτυχία άνευ σημασίας, παρότι οι κάτοχοι πτυχίων και μεταπτυχιακών τίτλων εμφανίζουν μια αύξηση απασχόλησης κατά 5%, το ανθρώπινο δυναμικό μεσαίας εκπαίδευσης καταγράφει μείωση της τάξης του 7% και το χαμηλής εκπαίδευσης μείωση απασχόλησης της τάξης του 17%-18%.
Τέλος, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του CEDEFOP, η χώρα μας υστερεί ακόμα και στην προώθηση των 8 βασικών ικανοτήτων δια βίου μάθησης, που κρίνεται από την ΕΕ και την αγορά εργασίας ως προαπαιτούμενο για την επαγγελματική ζωή.