Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η απόδοση στους δήμους των χρημάτων του 2012

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Τα οξυμένα προβλήματα των δήμων μας οφείλονται και στην παράταση της ακυβερνησίας, δημιουργώντας μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην λειτουργία των ΟΤΑ που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των δημοτών.
Στην περιοχή μας οι δημοτικές αρχές έχουν περιοριστεί να διεκπεραιώνουν ιδίως θέματα χωρίς οικονομικό κόστος. 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο των περιστάσεων και του ρόλου των αρμοδίων.
Μόνος δρόμος για να λειτουργήσουν καλύτερα οι δήμοι μας είναι αφενός το νοικοκύρεμά τους και αφετέρου να απαιτήσουν να τους δοθούν άμεσα τα χρήματα που τους οφείλονται του 2012.
Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση οι τοπικές δημοτικές αρχές δείχνουν να έχουν παραιτηθεί μοιρολατρικά από κάθε αγωνιστική κινητοποίηση και από κάθε δυναμική διεκδίκηση των οφειλομένων, αρκούμενες ουσιαστικά στις κεντρικές διεκδικήσεις του Κώστα Ασκούνη και της ΚΕΔΕ. 
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για να λειτουργήσουν οι δήμοι θα πρέπει άμεσα να δοθούν 149 εκατομμύρια ευρώ από την τακτική, μηνιαία χρηματοδότηση των δήμων, 141 εκατομμύρια ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα, 214 εκατομμύρια ευρώ από τα παρακρατηθέντα (πόροι από την κρατική χρηματοδότηση) και 125 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν τμήμα από τα αναδρομικά 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα οποία υπάρχει δέσμευση από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγησή τους.
Τέλος, όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, εκκρεμεί η καταβολή 900 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ προς τρίτους και προμηθευτές.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι οι τοπικές δημοτικές αρχές δεν έχουν καμία ουσιαστική δικαιολογία για τα κενά και τις παραλείψεις τους που αφορούν έργα τους, όπως είναι ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός και η δημοτική υδροδότηση που οικονομικά χρηματοδοτούνται μέσω των υψηλών δημοτικών τελών, που ανελλιπώς πληρώνουμε όλοι εμείς, οι δημότες.