Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Ανακατανομές εδρών λόγω της απογραφής του 2011


Τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής του πληθυσμού του 2011, οδηγούν σε ανακατανομές εδρών μεταξύ εκλογικών περιφερειών της χώρας, όχι όμως και της Εύβοιας όπου οι έδρες της παραμένουν 6.
Έτσι, στις επόμενες εκλογές οι κατανομές των εδρών θα γίνουν σύμφωνα με την περσινή απογραφή. Στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει από το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωση για τις ανακατανομές εδρών που θα προκύψουν σε εκλογικές περιφέρειες και με βάση τις οποίες θα γίνονται οι κατανομές από τις προσεχείς εκλογές.

Το άρθρο 54 του Συντάγματος είναι απολύτως σαφές:
"Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της".
Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από τις προσεχείς εκλογές : 
Συνολικά, η Αθήνα, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη να εκλέγουν 133 βουλευτές. Σχεδόν τους μισούς του Κοινοβουλίου !
Ειδικότερα, μεγάλη κερδισμένη θα είναι η Β΄ Αθήνας που από 42 έδρες που είχε μέχρι τώρα, με την νέα απογραφή θα εκλέγει 53 βουλευτές, ενώ η Α΄ Αθήνας αναμένεται να χάσει 2 έδρες.
Κερδισμένες θα είναι, επίσης, και οι εκλογικές περιφέρειες Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης που από 16 και 7 έδρες αντίστοιχα θα έχουν 20 και 10.
Ίδιες αναμένεται να παραμείνουν οι έδρες στην Εύβοια και σε όλους του Νομούς της Κρήτης, ενώ θα παραμείνουν μονοεδρικές η Ζάκυνθος, η Λευκάδα και η Κεφαλονιά .
Άλλες πιθανές ενδεικτικές αλλαγές: Λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης οι βουλευτικές έδρες θα μειωθούν στο Νομό Ηλείας από 6 σε 4, στην Αιτωλοακαρνανία από 8 έδρες σε 6, στην Αχαία από 9 σε 8, στην Αρκαδία από 3 σε 2, στον Νομό Μεσσηνίας από 5 σε 4 και στη Λακωνία από 3 σε 2.
Μονοεδρικές αναμένεται να γίνουν η Πρέβεζα, η Θεσπρωτία, η Καστοριά και η Χίος.