Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Με τη τροποποίηση του “πόθεν έσχες” ενισχύονται η διαφάνεια και η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζει η κ. Kατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη


Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη επισημαίνει ότι με την τροποποίηση του “πόθεν έσχες” πολιτικών και  δημόσιων στελεχών ενισχύονται η διαφάνεια και η αξιοπιστία του πολιτικού  συστήματος.
Η κυρία Περλεπέ συμπεριλαμβάνεται στους βουλευτές που συνυπέγραψαν την πρόταση νόμου που συντάχθηκε και κατατέθηκε στη Βουλή με πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου Απ. Κακλαμάνη.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης αυτής στην ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Εύβοιας τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της ότι : «O πολιτικός κόσμος διά της πρωτοβουλίας του Προέδρου, του κ. Κακλαμάνη, βάζει τέλος σε κενά και αδράνειες που υπονόμευσαν το κύρος και της πολιτικής και των πολιτικών στην περίοδο των τριάντα οκτώ ετών που πέρασαν από το 1974.
Με τις ρυθμίσεις που θα ψηφίσουμε, συναινετικά μάλιστα, αυτά τα κενά κλείνουν και δίνουν πλέον τη δυνατότητα να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό ευθύνες εκεί που υπάρχουν, σε όσους και σε όποιους υπάρχουν. Κυρίως, όμως, επιτέλους δεν θα υπάρχουν υπόνοιες για κάλυψη όσων κατείχαν υψηλά αξιώματα και παρανόμησαν…
Οι ρυθμίσεις περί αναδρομικού «πόθεν έσχες» όσων και όποιων προβλέπονται στην πρόταση αυτή και των συγγενών τους, όπως επίσης και η δυνατότητα δήλωσης παραίτησης υπέρ του ελληνικού δημοσίου από εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα για μη δικαιολογημένα περιουσιακά στοιχεία δείχνουν κάτι ακόμα, ότι δηλαδή το βήμα αυτό έπρεπε ήδη να έχει γίνει από καιρό. Έστω και τώρα, όμως, επιδιορθώνουμε αναδρομικά παραλείψεις, η σημασία των οποίων δεν είχε εκτιμηθεί όσο έπρεπε…
Tο πεδίο ελέγχου για πρόσωπα μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλα χαμηλότερα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης με την ευρύτερη έννοια. Ο αναδρομικός έλεγχος τέτοιων στελεχών και των συγγενικών τους προσώπων και οι αντίστοιχες δηλώσεις παραίτησης δικαιωμάτων γίνεται αίτημα της ευρύτερης κοινωνίας και ιδιαίτερα όταν προκύπτουν φαινόμενα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών στο ΙΚΑ ή στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Χρειάζεται, επίσης, η ανάληψη της ευθύνης από το πολιτικό σύστημα για το γεγονός ότι δεν είχαν θεσμοθετηθεί μέχρι τώρα αυστηρότερα στεγανά για να αποκλείονταν παρόμοια φαινόμενα και τέτοια πρόσωπα από τη δημόσια ζωή στο χώρο της λειτουργίας του κράτους.
Η σημερινή πρόταση νόμου είναι παρέμβαση ουσίας και όχι εντυπώσεων…
Με τη νομοθέτηση της πρότασης αυτής αντιστεκόμαστε στις λογικές της ισοπέδωσης των πάντων και της διάχυσης της προσωπικής ευθύνης πέρα και έξω από κάθε πολιτικό, αλλά και νομικό πολιτισμό.
Έχοντας υπογράψει και εγώ και άλλες προτάσεις για τον έλεγχο και τη διαφάνεια των πολιτικών κατά το παρελθόν, σήμερα ως επίσης συνυπογράφουσα αυτήν την πρόταση αισθάνομαι δικαίωση και θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο κ. Απόστολο Κακλαμάνη για την πρωτοβουλία του αυτή. Όσοι έχουμε επιλέξει ως στάση ζωής το δύσκολο δρόμο της ενασχόλησης με τα κοινά, νιώθουμε σήμερα ότι. και διά της ψήφου μας σε αυτήν την πρόταση νόμου, εκτελούμε ένα καθήκον και μία υποχρέωση για εμάς, για τους προηγούμενους, αλλά και για όσους ακολουθούν, για όλους όσους πιστεύουν στην ανιδιοτελή προσφορά στους συνανθρώπους και στον τόπο μας…».