Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σύντομα τίτλοι τέλους για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της όλης διακίνησης καυσίμων πρόκειται να θέσουν σύντομα σε εφαρμογή από κοινού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ.
Το σύστημα θα παρακολουθεί και θα καταγράφει διαρκώς τη διακίνηση του καυσίμου από την διύλιση μέχρι τη διάθεσή του στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο σύστημα ειδικότερα :
▪Εισάγεται υψηλού επιπέδου τεχνολογία, με την ανάμειξη μοριακού ιχνηθέτη στο καύσιμο πριν καν αυτό διατεθεί στην αγορά.
▪Μπαίνει τέλος στο χρωματισμό των καυσίμων, αφού ο αποχρωματισμός των καυσίμων είναι εύκολη υπόθεση για τους λαθρέμπορους.
▪Το καύσιμο πλέον θα εντοπίζεται με ραδιοκύματα και θα μαρτυρά την προέλευσή του, που και πότε σημάνθηκε με τον ιχνηθέτη, κλπ. Η ταυτότητα αυτή δεν μπορεί να σβήσει ή να αφαιρεθεί.
▪Οι έλεγχοι θα γίνονται με μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή, μεγέθους μικρής βαλίτσας.
Επισημαίνεται ότι το κόστος του χημικού αυτού πρόσθετου είναι 90 ευρώ ανά χίλια λίτρα ή 0,0009 του ευρώ ανά λίτρο καυσίμου.
Επίσης, με το νέο σύστημα :
Επιβάλλεται σύστημα εισροών-εκροών παντού : σε πρατήρια, βυτία, διυλιστήρια, εφοδιαστικά πλοία και αποθήκες υγρών καυσίμων.
Εισάγεται η τηλεματική ειδοποίηση σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων, για να ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο, τι ώρα ακριβώς δίνει κάποιος καύσιμο και σε ποιον.
Τέλος, απαγορεύεται η κυκλοφορία των λεγόμενων λευκών βυτίων. Κάθε όχημα, αλλά και κάθε εφοδιαστικό πλοιάριο υποχρεούται να φέρει πλέον εμφανή τα διακριτικά της εταιρείας, της οποίας μεταφέρει βάσει τιμολογίου καύσιμα.
Εκτιμάται ότι με τους τρόπους αυτούς, όποτε και εάν εντοπιστεί κρούσμα λαθρεμπορίας, θα αποκαλύπτεται η προέλευση και η διαδρομή του, ενώ θα υπάρχουν στοιχεία για όλες τις ποσότητες καυσίμου που διακινήθηκαν και έτσι, οι λαθρέμποροι δεν θα μπορούν να αποποιηθούν τη συμμετοχή και την ευθύνη τους στο κύκλωμα λαθρεμπορίας.