Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Οι κοινοτικοί πόροι για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Συγκεκριμενοποιούνται οι πόροι που θα διαθέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας για επενδύσεις μέχρι το 2015.
Ειδικότερα, κατ’ αρχήν, θα διατεθεί ποσό 16,5 δις ευρώ που προκύπτει από κονδύλια, που δεν έχει κατορθώσει να απορροφήσει η Ελλάδα.
Η Ομάδα Δράσης (Task Force) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχει επισημάνει ότι στη χώρα μας αναλογούν 20,4 δις ευρώ για την περίοδο 2007-2013, εκ των οποίων έχει αξιοποιήσει το 33%, άρα μένουν περίπου 14,5 δις ευρώ με το πρόγραμμα να παρατείνεται μέχρι το 2015, και άλλα 2 δις ευρώ διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

<< Καθώς η Ελλάδα εισέρχεται στον 5ο χρόνο οικονομικής ύφεσης και η ανεργία ανέρχεται σε πρωτοφανή επίπεδα, πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να αξιοποιηθεί όλο το δυναμικό των κονδυλίων >> τονίζει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ ενδεικτικό της ανεπαρκούς διαχείρισης αποτελεί το γεγονός ότι ακόμα και αυτό το 33% των διαθέσιμων κονδυλίων που απορροφήθηκε αφορούσε κυρίως προκαταβολές, χωρίς στην ουσία να χρηματοδοτηθεί κάποιο σοβαρό έργο με αυτά τα χρήματα.
Η Ομάδα Δράσης της ΕΕ έχει καταρτίσει έναν κατάλογο 181 έργων, τα οποία χαρακτηρίζει άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου να προωθηθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση, για τα οποία θα διατεθεί το 56% των κονδυλίων που προορίζονται για την Ελλάδα.
Εξάλλου, θα καταβληθούν άμεσα 500 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα προστεθούν στα 300 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Jeremie , σε άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες και σε 300 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΤΕΑΝ.
Το Ταμείο Εγγύησης για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τη σύσταση του οποίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα παρέχει εγγυήσεις και ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να χορηγήσουν ευνοϊκά δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.
Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από τα προαναφερθέντα κονδύλια του ΕΣΠΑ, στα οποία με μόχλευση 1:2 από την ΕΤΕπ θα προστεθεί περίπου 1 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.