Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη»


Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που δόθηκε προς διαβούλευση στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και την Ένωση Περιφερειών, επιχειρεί να συμπληρώσει το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με στόχο την εξυγίανση των οικονομικών των δήμων, αλλά και ρύθμιση που αφορά τη διαδικασία για την εκτέλεση έργων αυτεπιστασίας από τους δήμους, με στόχο την απορρόφηση περίπου 120.000 ανέργων τα προσεχή χρόνια.

Έτσι, συμπληρώνεται το θεσμικό καθεστώς του «Καλλικράτη» κυρίως όσον αφορά τον ορισμό και τις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων, τη σύσταση και λειτουργία των περιφερειακών επιτροπών, την εκλογή νέου περιφερειάρχη στην περίπτωση που κενώθηκε η θέση και τις νέες αρμοδιότητες των δήμων.
Με το πολυνομοσχέδιο παρέχεται ακόμη η ευχέρεια στους δημάρχους να καθορίζουν ειδικά μειωμένα τιμολόγια ύδρευσης για τους οικονομικά αδύνατους υπόχρεους.
Επιπλέον, δίνεται το δικαίωμα μετάταξης στους οικείους δήμους του προσωπικού που απασχολείται σε δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που κλείνουν. «Φύλλο πορείας» προς τους δήμους μπορεί να λαμβάνει και το πλεονάζον προσωπικό των περιφερειών που απασχολείται κυρίως σε τεχνικές υπηρεσίες.
Ακόμη προβλέπεται η χρηματοδότηση του Προγράμματος «Αυτοδιοίκηση-Κοινωνική Συνοχή-Ισόρροπη Ανάπτυξη» μέσω πόρων που προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δύναται μέρος των εσόδων των δήμων που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και προέρχονται από την επιβολή του φόρου ζύθου, του τέλους διαφήμισης Δ κατηγορίας και του 15% του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, να αποδίδεται στους δήμους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτεπιστασίας.
Επίσης, υπάρχει ειδική αναφορά στα κοινωνικά παντοπωλεία, τα οποία παρέχουν είδη πρώτης ανάγκης για τη σίτιση και την ένδυση απόρων κατοίκων, προερχόμενα από δωρεές και χορηγίες, ενώ προστίθεται ότι στο πλαίσιο των δημοτικών κοινωνικών παντοπωλείων ο δήμος μπορεί να διοργανώνει και συσσίτια για τη διανομή φαγητού σε απόρους κατοίκους.
Στο κεφάλαιο 3 υπάρχουν όλες οι ρυθμίσεις για τους νέους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, οι οποίοι είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στους οποίους μετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι δήμοι των διαχειριστικών ενοτήτων της περιφέρειας.
Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου αφορά την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας της ευρωπαϊκής οδηγίας για με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, η οποία καθορίζει :
Τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής στην ελληνική επικράτεια, για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες, πολιτών τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης, ως κατόχων μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους.
Τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής των κατόχων μπλε κάρτας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών της οικογένειάς τους σε κράτη μέλη διαφορετικά από εκείνο που τους χορήγησε αρχικά τη μπλε κάρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη πλευρά, καθορίζονται χρηματοδοτήσεις των δήμων, όπως :
Η χρηματοδότηση δανείων των δήμων για την ισοσκέλιση των προϋπολογισμών τους.
Η χρηματοδότηση παρεπόμενων συμφωνιών δανειακών συμβάσεων των δήμων για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους.
Η χρηματοδότηση χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων προς δήμους, οι οποίοι θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα Εξυγίανσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.