Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Το κούρεμα του χρέους


Στις 9 Μαρτίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επίσημο ποσοστό συμμετοχής του PSI και στις 12 Μαρτίου η ανταλλαγή των ομολόγων.
Η εξέλιξη αυτή ελπίζεται ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια.
Οι συζητήσεις σε όλη τη χώρα έχουν ανάψει και πολλοί ισχυρίζονται διάφορα.

Όμως, λίγοι έχουν ενημερωθεί σε τι συνίσταται το κούρεμα του ελληνικού χρέους και αυτό γιατί οι σχετικές συζητήσεις το περιπλέκουν με τα επαχθή οικονομικά μέτρα (όπως είναι οι μειώσεις συντάξεων και μισθών), αλλά και με τις δανειακές συμβάσεις (εάν είναι συμφέρουσες ή επαχθείς, κλπ).
Κρίνουμε ότι είναι χρήσιμο να αναφερθούμε ξεχωριστά στο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, επισημαίνοντας πρώτα απ’ όλα ότι αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο για να διασφαλιστεί ότι θα μειωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020 από το 171% που είναι σήμερα.
ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ
Οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα κληθούν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα, που θα εκδώσει η Ελλάδα, διάρκειας 30 ετών και ονομαστικής αξίας ίσης με το 31,5% της ονομαστικής αξίας των παλαιών.
Παράλληλα, οι ομολογιούχοι θα πάρουν βραχυπρόθεσμους τίτλους του EFSF διάρκειας 24 μηνών, ονομαστικής αξίας ίσης με το 15% των ομολόγων που ανταλλάχθηκαν.
Σε ότι αφορά το κουπόνι των νέων ομολόγων, προβλέπεται επιτόκιο 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% για τη διάρκεια που υπολείπεται.
Οι ομολογιούχοι, επίσης, θα λάβουν τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που αποδίδουν ετήσιες καταβολές, από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής τους αξίας, στην περίπτωση που το ΑΕΠ της Ελλάδας εμφανίσει θετική ανάπτυξη.
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει εξαγγείλει ότι θα υπάρξουν ειδικοί μηχανισμοί προστασίας κατηγοριών πολιτών που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 9.500 από τα 11.000 φυσικά πρόσωπα επενδυτές.
Το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών θα φτάσει στο 53,5%. Mε τον τρόπο αυτό η αξία των ομολόγων τους θα μειωθεί στο 46,5% της αρχικής ονομαστικής τους τιμής.