Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παραμένουν ίδια τα ποσοστά παρακράτησης Δικαιωμάτων


Προϋποθέσεις μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσίευσε την εγκύκλιο για τα νέα Δικαιώματα που απέκτησαν οι παραγωγοί, ενόψει των δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2012.
Τα ποσοστά παρακράτησης Δικαιωμάτων παραμένουν τα ίδια με το 2011.

Δεν γίνεται παρακράτηση στις παρακάτω περιπτώσεις:
▪Μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης σε γεωργό που αρχίζει να ασκεί γεωργική δραστηριότητα (ανεξαρτήτως κατηγορίας μεταβίβασης) μετά το έτος 2011
▪Μεταβίβασης Δικαιωμάτων από κληρονομική διαδοχή
▪Μεταβίβασης Ειδικών Δικαιωμάτων
▪Μίσθωσης Δικαιωμάτων
▪Κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σύμφωνα με το Ν. 3874/6-9-10.
Προϋποθέσεις
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι προϋποθέσεις μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης είναι οι εξής:
1.Τα Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης δύνανται να μεταβιβάζονται μόνο σε άλλο γεωργό εγκατεστημένο στην ελληνική επικράτεια, εκτός των περιπτώσεων κληρονομιάς. Στην περίπτωση αποδέκτη πολίτη κράτους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτείται να υποβάλλονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ενδιαφερόμενος είναι μόνιμα και νόμιμα εγκατεστημένος στην ελληνική επικράτεια.
2.Τα Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης είναι δυνατόν να μεταβιβάζονται με πώληση ή με οποιαδήποτε άλλη οριστική μεταβίβαση, συνοδευόμενα ή μη από γη. Αντίθετα, η ενοικίαση, επιτρέπεται μόνον εάν συνοδεύεται και από την ενοικίαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων.
3.Σε περίπτωση μίσθωσης τα Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο. Τα αγροτεμάχια που μισθώνονται θα πρέπει να εμφανίζονται ως επιλέξιμα στο Ο.Π.Σ στο τελευταίο έτος ενεργοποίησης του μεταβιβαστή, ήτοι 2010 ή 2011.
4.Ο μεταβιβάζων / εκμισθωτής πρέπει να είναι δικαιούχος Ενιαίας Ενίσχυσης και να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.
5.Στην περίπτωση που υποβληθούν «ταυτόχρονες» μεταβιβάσεις, δηλαδή αποδέκτης Δικαιωμάτων μεταβιβάζει τα αποκτώντα Δικαιώματα σε άλλον παραγωγό στο ίδιο έτος, θα πρέπει στην δεύτερη αίτηση μεταβίβασης να αναγράφονται στοιχεία που αφορούν στην πρώτη μεταβίβαση Δικαιωμάτων (πχ. ΑΦΜ πρώτου μεταβιβαστή κτλ). Το σύνολο των εν λόγω αιτήσεων υποβάλλονται μόνο στην Κ.Υ. του ΟΠΕΚΕΠΕ στον ίδιο φάκελο.
6.Στην περίπτωση μεταβίβασης Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης μαζί με γη, η γη που μεταβιβάζεται πρέπει να αποτελείται από επιλέξιμα εκτάρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 34 του καν.73/2009.
7.Εάν μεταβιβαστεί το σύνολο των Δικαιωμάτων (σύνολο εκμετάλλευσης) από γεωργό σε γεωργό, ο διάδοχος αποκτά όλα τα Δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση Ενίσχυσης.
8.Προκειμένου η μεταβίβαση να ληφθεί υπόψη στις Ενισχύσεις του τρέχοντος έτους η αίτηση θα πρέπει να είναι εμπρόθεσμη, δηλαδή να έχει υποβληθεί μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που αναφέρεται στην παράγραφο 1.3. Η ημερομηνία ελέγχεται σύμφωνα με την σφραγίδα του ταχυδρομείου, ή την ημερομηνία καταχώρισης στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην περίπτωση ιδιόχειρης υποβολής.
9.Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, οποιαδήποτε επιστολή φέρει ημερομηνία αποστολής μεταγενέστερη της ανωτέρω ημερομηνίας δεν δύναται να παράγει αποτελέσματα για τις πληρωμές της Ενιαίας Ενίσχυσης τρέχοντος έτους (εκπρόθεσμη αίτηση), αλλά εξετάζεται για το επόμενο έτος Ενιαίας Ενίσχυσης, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εμπροθέσμων αιτήσεων.
10.Η εμπρόθεσμη αίτηση μεταβίβασης λαμβάνεται υπόψη και η μεταβίβαση ισχύει για το τρέχον έτος Ενίσχυσης μόνον εφόσον εγκριθεί κατά τα δυο στάδια ελέγχου:
α)του οπτικού διοικητικού ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών και
β)του διασταυρωτικού μηχανογραφικού ελέγχου που πραγματοποιείται μέσω του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ
11.Εάν ο γεωργός έχει μεταβιβάσει Δικαιώματα Ενίσχυσης χωρίς να τηρούνται οι διατάξεις της παρούσας, η μεταβίβαση θεωρείται άκυρη. Εάν στην παραπάνω περίπτωση, οι Ενισχύσεις έχουν ήδη καταβληθεί, τα σχετικά ποσά θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα και ανακτώνται σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
12.Ειδικά, για μεταβίβαση των πρόσθετων Δικαιωμάτων Ενίσχυσης, που χορηγήθηκαν ως ειδική στήριξη με βάση το άρθρο 68 του ΕΚ 73/2009, που συνοδεύονται από τη μεταβίβαση ισοδύναμου αριθμού εκταρίων, τα αντίστοιχα αγροτεμάχια που δηλώνονται θα πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 13 της υπ΄ αριθ. 262345 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 323/2010).