Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

Ο νέος φορολογικός χάρτης σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Πληρωμές στις εφορίες αποκλειστικά με τραπεζικά εμβάσματα, και όχι απευθείας στις ΔΟΥ, προβλέπει ο νέος φορολογικός χάρτης της χώρας, που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του θεσμού της διαιτησίας, τον εξορθολογισμό φοροαπαλλαγών, την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ και περιορισμό των περιπτώσεων του μειωμένου ΦΠΑ και ακόμα την κατάργηση του ΚΒΣ μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών, επίσης, προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις στο φορολογικό μηχανισμό, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπουν :
▪Το κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του χρόνου και εγκατάσταση νέου συστήματος πληροφορικής στις ΔΟΥ που θα απομείνουν.
▪Την επαναξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος Απριλίου και συνολικά 2.000 φορολογικών ελεγκτών μέχρι το τέλος του χρόνου.
▪Την αύξηση κατά 40 των ελεγκτών του προσωπικού ελέγχου φορολογουμένων μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.
▪Την εκ περιτροπής μετακίνηση των διευθυντών επί περιοδικής βάσεως, αλλά και την αντικατάσταση διευθυντών με συνοπτικές διαδικασίες, όταν δεν επιτυγχάνουν τους στόχους.
▪Τη δημοσίευση στο διαδίκτυο δεικτών απόδοσης των εφοριών.
▪Την τακτική επικαιροποίηση του αρχείου φορολογικών οφειλών.
▪Την αναμόρφωση της οικονομικής επιθεώρησης με σκοπό τον έλεγχο των φοροεισπρακτόρων.
Τέλος, << το κερασάκι στην τούρτα >> : Το υπουργείο Οικονομικών εκπονεί σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και προστασίας των πληροφοριοδοτών που καταγγέλλουν παρόμοια φαινόμενα.