Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη για επιπλέον ευπαθείς ομάδες


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Αρκετοί δήμοι της χώρας, καθώς οι δημότες τους βιώνουν την πρωτοφανή οικονομική κρίση, εγκρίνουν απαλλαγές από τα δημοτικά τέλη του 2012 για επιπλέον ομάδες κατοίκων, επαγγελματιών και μικροεμπόρων, πλην των εκ του νόμου προβλεπόμενων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Οι αποφάσεις τους, να απαλλάξουν από την καταβολή τελών, ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, επικροτούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών τους.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι από αυτούς εγκρίνουν απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητος και φωτισμού των μακροχρόνια ανέργων, των ιδιοκτητών οικιών έως 80 τμ με ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ, των ιδιοκτητών οικιών από 81 τμ έως 140 τμ με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ, των νέων επαγγελματιών και των νέων μικροεμπόρων για την πρώτη τριετία.
Δυστυχώς, ανάλογη κοινωνική ευαισθησία για απαλλαγές αυτών των ευπαθών και αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων από τα δημοτικά τέλη δεν έχουν επιδείξει οι δημοτικές αρχές των δήμων της περιοχής μας.
Προτείνουμε, το γρηγορότερο, οι δήμοι μας να καταλήξουν και αυτοί στη συγκεκριμένη πολιτική τελών, καθιερώνοντας ευεργετικές απαλλαγές σε πολίτες, επαγγελματίες και μικροεμπόρους με χαμηλά, κυρίως, εισοδήματα ή τζίρο αντίστοιχα.