Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για τον Καλλικράτη Νο 2

Δεν αλλάζει ο αριθμός των αντιδημάρχων
 
Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Ένωση Περιφερειών (ΕΝΠΕ) και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν συμφωνήσει σε βασικά σημεία του πολυνομοσχεδίου, που θεωρούνταν από τους αιρετούς των ΟΤΑ αγκάθια για τις διορθώσεις στον Καλλικράτη.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών δέχτηκε πολλές από τις ενστάσεις των αυτοδιοικητικών προκειμένου να ενσωματωθούν στο νέο πολυνομοσχέδιο ώστε με τη ψήφισή του να παρέχονται από τους ΟΤΑ καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες.

Βάσει της συμφωνίας, από το πολυνομοσχέδιο αποσύρεται η διάταξη για το Περιφερειακό Ταμείο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που ουσιαστικά γύριζε το ΕΣΠΑ πίσω στη διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Επίσης, αποσύρεται η διάταξη για τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων, παραμένει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Δημάρχων, ενώ δόθηκε υπόσχεση ότι θα μελετηθεί το θέμα της αργίας.
Ως προς τη συνέχεια - και κυρίως στα σημεία που δεν κατορθώθηκε να προχωρήσουν οι δυο πλευρές σε συμφωνημένες διορθώσεις για επί μέρους θέματα του πολυνομοσχεδίου - αποφασίστηκε η σύσταση μικτής επιτροπής που θα υποβάλει τις τελικές προτάσεις για τα επί μέρους αυτά θέματα.
Η ΚΕΔΕ και η ΕΝΠΕ, τέλος, ζήτησαν να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών και γενικώς να μη συμπίπτουν με τις αντίστοιχες ευρωεκλογές, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτό συνιστά υποβάθμιση του θεσμού.