Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Προβλέψεις για καλή σοδειά σιτηρών στην ΕΕ


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ των 27, που έδωσαν στην δημοσιότητα οι κεντρικές ευρωπαϊκές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, αναμένεται για φέτος καλή σοδειά.
Υπάρχουν όμως αμφιβολίες για την ποιότητα ενώ παραμένει σταθερή η προοπτική για το επόμενο έτος, χωρίς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις να φτάσουν τα ποσοστά του 2008.
Οι δύο αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις προειδοποιούν πως το κόστος των εισροών πιέζει τους παραγωγούς και ζητούν περισσότερη διαφάνεια στην αγορά λιπασμάτων.
<<Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η κοινοτική παραγωγή δημητριακών του τρέχοντος έτους παραμένει στον μέσο όρο της πενταετίας, συνολικού ύψους περίπου 283 εκατ. τόνων, αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα οι οποίες ποικίλουν μεταξύ των κρατών μελών, ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών>>, τόνισε σχετικά ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας των οργανώσεων Copa και Cogeca, κ. Ian Backhouse μιλώντας επί του θέματος.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή του επομένου έτους παραμένουν σταθερές, με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να φτάνουν τα 55,75 εκατομμύρια εκτάρια, χωρίς να φτάσουν τα επίπεδα του 2008.
Για το καλαμπόκι, η καλή συγκομιδή του τρέχοντος έτους έχει ενθαρρύνει τους αγρότες να διατηρήσουν τα ίδια χωράφια για το 2012.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων Copa και Cogeca, η ισορροπία της αγοράς αναμένεται επίσης να συνεχίσει να παραμένει σφιχτή.