Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης


Ογδόντα μέτρα προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων απονομής της δικαιοσύνης, που φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας, καθώς η Ελλάδα είναι η 4η χώρα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συστηματικά παραβιάζει τον εύλογο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σημαντικότερα από αυτά θα αφορούν τη λύση γάμου με ιδιωτικό συμφωνητικό, την εκδίκαση κακουργημάτων από Mονομελή Eφετεία, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της προκαταρκτικής εξέτασης στα πλημμελήματα και τον περιορισμό των αναβολών των δικών.
Επισημαίνεται ότι με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το 1997 έως σήμερα για καθυστερήσεις απονομής δικαιοσύνης, με υποχρέωση να καταβάλει συνολικές αποζημιώσεις στους θιγέντες ύψους 8 εκατ. 421 χιλιάδων ευρώ περίπου.
Είναι ενδεικτικό ότι μια από αυτές τις καταδίκες αφορά σε υπόθεση για την οποία η δικαιοσύνη της χώρας μας χρειάστηκε 27 χρόνια να εκδώσει απόφαση.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι μηνύσεις που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα είναι περισσότερες από 700 χιλιάδες !