Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Εκτιμήσεις για παραγωγή και τιμές ελαιολάδου


Εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές τις χώρας, όπως της Εύβοιας και της Κρήτης, αλλά και εκτιμήσεις για χαμηλές τιμές του προϊόντος, διακινούν διάφοροι παράγοντες της αγοράς.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αφορούν την  παραγωγή του ελαιολάδου της Κρήτης και αναφέρονται σε μείωση της παραγωγής της μεγαλονήσου λόγω του παγετού που έπληξε ελαιώνες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, όπως στους Δήμους Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων, Μινώας Πεδιάδας, Αμαρίου.
Ταυτόχρονα, σχεδόν, εμφανίζεται νέα μείωση στις τιμές. Ήδη, η Ισπανία αρχίζει να δίδει μειωμένες, σε σχέση με τις αρχικές, εκτιμήσεις κατεβάζοντας την αναμενόμενη παραγωγή από 1,4 εκ τόνους σε 1,35 και οι τιμές συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους.
Στην Κρήτη οι τιμές μειώθηκαν και έπεσαν μεταξύ 2-2,05 ευρώ, στην Πελοπόννησο 2,05-2,25
Ανάλογη πτώση τιμών υπάρχει και στην Ιταλία όπου όμως οι τιμές διατηρούνται υψηλότερες από Ελλάδα και Ισπανία και κυμαίνονται σε επίπεδο Κράτους κατά μέσο όρο στο 2,61 ευρώ.
Σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Νίκος Μιχελάκης, επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από τον παγετό που έπληξε τους ελαιώνες αρκετών περιοχών της Κρήτης, προκαλώντας πρωτοφανείς ζημιές στην παραγωγή αλλά και σημαντική υποβάθμιση της ποιότητάς της.
«Το ελαιόλαδο που παράγεται από ελαιόκαρπο που πλήγηκε από τον παγετό, κατά πληροφορίες, είναι υποβαθμισμένης ποιότητας με σκούρο χρώμα, κακή γεύση και άλλα δυσμενή οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τα οποία έστω και αν έχει οξύτητα 0,3 βαθμούς δεν του επιτρέπουν να χαρακτηριστεί εξαιρετικό παρθένο.
Έτσι, οι επιπτώσεις που υπάρχουν αφορούν και τη μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας», τόνισε χαρακτηριστικά.