Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Οι δύο μεγαλύτερες γνωστές μαύρες τρύπες στο Σύμπαν


Τις δύο μεγαλύτερες μαύρες τρύπες, που έχουν συνολική μάζα 30 δισεκατομμυρίων ήλιων ανακάλυψαν αστρονόμοι με τη χρήση τηλεσκοπίων.
Οι τεράστιες αυτές μαύρες τρύπες, που το μέγεθός τους είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιο από αυτό του ηλιακού μας συστήματος, βρίσκονται σε ισάριθμους γαλαξίες, πολύ μακριά από εμάς.
Η μία εξ αυτών, έχει μάζα που αντιστοιχεί σε 21 δισεκατομμύρια ήλιους. Έχει σχήμα αυγού και βρίσκεται στον γαλαξία NGC 4889 και απέχει από εμάς 336 εκατομμύρια έτη φωτός.
Η άλλη μαύρη τρύπα, έχει μάζα που αντιστοιχεί σε 9,7 δισεκατομμύρια ήλιους και βρίσκεται στον γαλαξία NGC , 331 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς.
Πριν από την τελευταία αυτή ανακάλυψη των επιστημόνων, το ρεκόρ κατείχε μία μαύρη τρύπα στο γαλαξία M87 , περίπου 54 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, μεγέθους 6,3 δισεκατομμυρίων ήλιων.
Οι μαύρες τρύπες κατοικοεδρεύουν στο κέντρο κάθε γαλαξία και όσο μεγαλύτερος είναι αυτός τόσο μεγαλύτερη είναι η μαύρη τρύπα.
Είναι μεγάλα αστέρια τα οποία, όταν ξεμένουν από καύσιμα και καταρρέουν υπό το βάρος του ίδιου τους του εαυτού, συμπυκνώνονται πάρα πολύ και ασκούν απίστευτη βαρυτική έλξη, έτσι που ούτε τα φωτόνια που αποτελούν το φως δεν μπορούν να διαφύγουν.
Κυρίως, για το λόγο αυτό δεν μπορούν να ανιχνευθούν άμεσα.
Μυστήριο αποτελεί το πώς παραμορφώνονται ο χώρος και ο χρόνος γύρω τους, όπως και το πως αποκτούν μέγεθος δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από ένα τυπικό νεκρό αστέρι.