Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση της «κακής» χοληστερόλης με πράσινο τσάι


Αμερικανοί ερευνητές του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας στην Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια φαρμακολογίας Ολίβια Φουνγκ, αναφέρουν πως  το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, ανεξάρτητα από τον τρόπο που το λαμβάνει ο οργανισμός μας, μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, καθώς μειώνει την «κακή» χοληστερόλη.
Οι ερευνητές, έκαναν μελέτες σε περίπου 1.500 άτομα και ανέλυσαν 20 κλινικές δοκιμές, διάρκειας έως έξι μηνών. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ελπιδοφόρο: Το πράσινο τσάι μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) έως και έξι μονάδες.
Η ίδια έρευνα απέδειξε ότι η πρόσληψη του τσαγιού με τη μορφή ροφήματος είναι περισσότερο αποτελεσματική από την κατανάλωση καψουλών, που περιέχουν κατεχίνες. 
Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι απαραίτητη για την υγεία η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού με οποιοδήποτε τρόπο. Και αν σε κάποιον χορηγούνται ήδη φάρμακα για την αντιμετώπιση της  χοληστερόλης, δεν πρέπει να τα σταματήσει και να αρχίσει να πίνει τσάι.
Πάντως, επισημαίνεται πως όσοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την καφεΐνη, πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τσαγιού.