Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μεγάλες μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ


Χαμένοι βγαίνουν 6 στους 10 συνταξιούχους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το τριπλό χαράτσι που θα υποστούν αρχής γενομένης από τη σύνταξη του Νοεμβρίου, που έχει ήδη καταβληθεί.
Όσοι συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 1.700 ευρώ και είναι κάτω των 55 ετών θα μετρήσουν απώλειες έως και τρεις συντάξεις.

Το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1000 ευρώ μειώνεται κατά 40% για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας.
Μειώνεται κατά 20% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ για τους συνταξιούχους άνω των 55 ετών. Παράλληλα, διατηρούνται οι ειδικές εισφορές που τέθηκαν σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου. Εισφορά για ποσά άνω των 1.400 ευρώ κλιμακούμενη από 3% έως 14%. Στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που εισπράττουν πάνω από 1.700 ευρώ επιβάλλεται μια ακόμα εισφορά 6% έως 10%.
Στο μεταξύ άρχισε, ήδη, το πρώτο κύμα περικοπών στα επικουρικά και τα εφάπαξ. 
Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις στο ΕΤΕΑΜ μειώνονται κατά 30%, ενώ στο ΤΑΥΤΕΚΩ που καλύπτει τους εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ), αλλά και τους συνταξιούχους του ΕΤΑΤ οι μειώσεις φτάνουν το 15%.
Επίσης, μειώνονται κατά 20% τα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Στην περίπτωση που το μέρισμα υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα περικοπεί κατά 50% για το ποσό που υπερβαίνει αυτό το ποσό.
Τέλος, έχουμε μειώσεις κατά 20% έως 30% και στα εφάπαξ που χορηγούν μια σειρά από Ταμεία. Ειδικότερα, μειώνεται κατά 30% το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο της ΔΕΗ, ενώ οι μειώσεις για τους ασφαλισμένους του Ταμείου, που υπέβαλλαν αίτηση το 2010 η μείωση θα είναι 25%. Μείωση κατά 30% του εφάπαξ που θα λαμβάνουν έχουν οι ασφαλισμένοι στην Εμπορική Τράπεζα. Το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) μειώνεται κατά 20%.