Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2011

Σκουπίδια ρίχνονται μέσα σε δάση στη βόρεια Εύβοια


Καταστρέφονται δάση στη βόρεια Εύβοια από την ανεξέλεγκτη ρίψη ή απόρριψη σκουπιδιών σε αυτά από διάφορους ανεύθυνους που εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος αυτών που έχουν μετατρέψει περιοχές τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές.
Είναι τέτοια η προκλητικότητα ορισμένων που μεταφέρουν σκουπίδια, μπάζα και βοθρολύμματα μέσα σε δάση σαν να είναι αυτά κατάλληλες χωματερές και όχι φυσικός πλούτος που ο νόμος προστατεύει.
Όλες αυτές οι χωματερές είναι παράνομες. Στο δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού οι μόνες νόμιμες είναι αυτές της Ιστιαίας και της Αιδηψού. Οι άλλες που χρησιμοποιούνται στις άλλες περιοχές είναι αποτέλεσμα παράνομης και ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Και όμως υπάρχουν κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, που προσβάλουν πρώτα απ’ όλα την υγεία μας και τον πολιτισμό μας υποδεικνύοντας να γίνουν νέες παράνομες χωματερές σε συγκεκριμένα προτεινόμενα σημεία μέσα σε δάση, κατά προτίμηση δασών άλλων οικισμών.
Όσο είναι καιρός, οι δασικές και δημοτικές αρχές, αλλά και οι δασικοί συνεταιρισμοί, ας κόψουν το βήχα όσων ονειρεύονται τη διεύρυνση των παράνομων ΧΑΔΑ στη βόρεια Εύβοια. Ας τους επισημάνουν, επιτέλους, τις ποινικές ευθύνες τους, ιδίως στις περιπτώσεις πρόκλησης πυρκαγιάς από την ανεξέλεγκτη ρίψη σκουπιδιών μέσα στα δάση.
Ειδικότερα , οι δήμοι της βόρειας Εύβοιας θα πρέπει να δουν, όχι μόνο τη μη δημιουργία νέων παράνομων ΧΑΔΑ μέσα σε δάση, αλλά και την πραγματοποίηση έργων για την αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων της περιοχής μας. Στο κάτω κάτω μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ.