Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Tα ιχθυαποθέματα των θαλασσών


Έρευνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη μείωση των ιχθυαποθεμάτων σε ορισμένα είδη ψαριών όπως των μεγάλων ψαριών στους ωκεανούς, αλλά και ψαριών των ελληνικών θαλασσών όπως συναγρίδα, λυθρίνι, σαργός, σκαθάρι, κουτσομούρα, σκορπίνα, γόπα, μπαρμπούνι, κακαρέλος και σουπιά.
Πιο συγκεκριμένα, ο πληθυσμός των μεγάλων ψαριών στους ωκεανούς σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου British Columbia, βαίνει προς εξαφάνιση, εξαιτίας της εξοντωτικής αλιείας. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, λόγω της μείωσης του αριθμού των μεγάλων ψαριών, ο αριθμός των σαρδελών έχει διπλασιαστεί.
Όσον αφορά τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, ιδίως του Αιγαίου Πελάγους, σύμφωνα με έρευνες της ερευνητικής ομάδας του <<Αρχιπελάγους>>, αυτά παρουσιάζουν κάθετη μείωση, εξαιτίας της υπεραλίευσης, ιδίως νεαρών ψαριών.
Η ερευνητική ομάδα του <<Αρχιπελάγους>>,  εκτιμά ότι τα ιχθυαποθέματα προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό αλίευσης, χωρίς νόμους και κανόνες, πολλών νεαρών όλων των ειδών ψαριών που δεν έχουν φτάσει σε ηλικία πρώτης αναπαραγωγής.
Έτσι, τα συνολικά αλιεύματα για το πρώτο πεντάμηνο του 2011 εμφάνισαν μείωση της τάξης του 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.
Η μείωση στα συνηθισμένα είδη ψαριών που αλιεύονται στο Αιγαίο ανέρχεται σε ποσοστό 60%, στα ψάρια σκορπίνα, γόπα, μπαρμπούνι, κακαρέλος και σουπιά, ενώ στα πιο εμπορικά είδη, συναγρίδα, λυθρίνι, σαργός, σκαθάρι και κουτσομούρα, φτάνει στο 88% !
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ερευνητικής ομάδας του <<Αρχιπελάγους>>, αν συνεχιστεί, η διαρκής μείωση των ιχθυαποθεμάτων των ελληνικών θαλασσών, το οικοσύστημα θα καταστραφεί ανεπανόρθωτα και μαζί του και η τοπική οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.