Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η ταυτότητα των μεταναστών στην Ελλάδα


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια αλλοδαποί αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας, παρότι αυτή αντιμετωπίζει τεράστια οικονομική κρίση.
Η ταυτότητα των μεταναστών αλλάζει δυναμικά τα τελευταία χρόνια καθώς αρκετοί αλλοδαποί που είχαν ενταχθεί επιτυχώς στον ελληνικό κοινωνικό ιστό επιστρέφουν στις πατρίδες τους ή μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Όμως, στη θέση τους αφήνουν νέους μετανάστες και νέες μεταναστευτικές ροές διαφορετικής κουλτούρας και ικανότητας κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με διασταυρωμένα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν εμφανιστεί στο προσκήνιο νέες χώρες προέλευσης νόμιμης μετανάστευσης.
Με μήνα μέτρησης το Σεπτέμβρη του 2011, οι χώρες προέλευσης για τις οποίες έχουν εκδοθεί περισσότερες άδειες είναι κατά σειρά η Αλβανία με 431.735 άδειες, η Ουκρανία με 21.998 άδειες, το Πακιστάν με 19.204 άδειες, η Γεωργία με 18.359 άδειες και η Αίγυπτος με 16.084 άδειες.
Ακολουθούν η Ρωσία, η Ινδία και η Μολδαβία. Με αυξημένους αριθμούς εμφανίζονται χώρες όπως οι Φιλιππίνες, το Μπαγκλαντές, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία και η Τουρκία. Τοπικά μέγιστα παρουσιάζονται και για χώρες όπως η ΠΓΔΜ, η Αρμενία και το Καζακστάν.
Ωστόσο, οι συναρμόδιες υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι στη χώρα μας ζουν και πολλές χιλιάδες λαθρομεταναστών που συνεχώς γίνονται ολοένα και περισσότεροι.
Αιτία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί ακόμα ελκυστικό προορισμό για τους μετανάστες, παρότι πλέον λίγοι από αυτούς μπορούν να επιτύχουν την έκδοση άδειας νόμιμης παραμονής τους λόγω αδυναμίας ικανοποίησης των προβλεπόμενων προϋποθέσεων, ειδικά του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων. Οι αριθμοί καταδεικνύουν ότι ολοένα κυρίως δια μέσου των χερσαίων συνόρων μας εισέρχονται λάθρα στην Ελλάδα χιλιάδες αλλοδαποί, μετατρέποντάς την σε πολυπολιτισμική κοινωνία.
Έτσι, αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα της ανθρωπογεωγραφίας της μετανάστευσης στη χώρα μας το γεγονός ότι από το 2003 έως το 2011 παρουσιάζεται αύξηση της τάξης του 68% για τους νόμιμους μετανάστες από την Αίγυπτο, 42,5% από την Αλβανία, 72,6% από την Ινδία και 200,8% από την Τουρκία.
Στους νόμιμους μετανάστες προστίθενται 162.587 ομογενείς από την Αλβανία, 4.312 από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και 8.500 ομογενείς από τις λοιπές χώρες.