Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Το νερό είναι εχθρός του σακχάρου !


Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ενήλικες που πίνουν λιγότερα από δύο ποτήρια νερό την ημέρα έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν προ-διαβήτη, δηλαδή αφύσικα υψηλό ζάχαρο και κινδυνεύουν να αναπτύξουν την ίδια τη νόσο τα επόμενα χρόνια.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η έλλειψη νερού επηρεάζει την αντιδιουρητική ορμόνη βασοπρεσίνη, που βοηθά τον οργανισμό να ρυθμίσει την κατακράτηση των υγρών. Αν δεν πίνουμε αρκετό νερό, το επίπεδο της βασοπρεσίνης αυξάνεται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση και του ζαχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι όσοι πίνουν λίγο νερό, μπορεί να καταφεύγουν συχνότερα σε αναψυκτικά με ζάχαρη και αυτό αυξάνει το ζάχαρό τους, ενώ τους προσθέτει και παραπανίσια κιλά.
Οι ερευνητές έφτασαν στις προαναφερόμενες διαπιστώσεις, μετά την πραγματοποίηση σχετικής επιστημονικής έρευνας όπου μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 3.600 ενηλίκων ηλικίας 30-65 ετών, που είχαν φυσιολογικό ζάχαρο στην αρχή της έρευνας. Το 19% από αυτούς έπιναν λιγότερο από μισό λίτρο νερό τη μέρα, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερο. Μέσα στα επόμενα εννιά χρόνια, 565 άτομα εμφάνισαν υψηλό ζάχαρο και 202 διαβήτη τύπου 2. Όσοι έπιναν πάνω από μισό λίτρο νερό, είχαν κατά μέσο όρο 28% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλό ζάχαρο στο αίμα τους, σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα νερού καθημερινά.