Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Προς παράταση οι ημιυπαίθριοι


Προς μία νέα παράταση στην προθεσμία για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. H παράταση αυτή θα είναι μικρής διάρκειας.
Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες το υπουργείο πρόκειται να ανακοινώσει την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου για την τετραετία 2011-2014, κατόπιν της ψήφισης της διάταξης βάσει της οποίας οι δαπάνες αυτού του ταμείου δεν μπορεί να υπερβαίνουν το 5% των διαθεσίμων του.
Τα υπόλοιπα χρήματα, το 95%, παραμένουν στα αποθεματικά του Πράσινου Ταμείου, αλλά παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα διάθεσής τους στον κρατικό προϋπολογισμό με κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κριθούν αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους ή και τα αυθαίρετα επειδή τα έσοδά τους θα διατεθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων, απάντησε ότι η νομολογία και οι αποφάσεις του ΣτΕ λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, την περίοδο 2011-2014 θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για την δημιουργία ελεύθερων χώρων για αναπλάσεις κτιρίων και περιοχών, καθώς και για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
Τα διαθέσιμα του Πράσινου Ταμείου αυτή τη στιγμή είναι 1 δις ευρώ, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν φτάσει το 1,6 δις ευρώ, με την εισροή πόρων κυρίως από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.