Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε.


Σημαντικό Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας πραγματοποιείται σήμερα 20 Οκτωβρίου και θα συνεχιστεί αύριο 21 Οκτωβρίου. Σ’ αυτό αναμένεται να εκφραστούν οι πρώτες επίσημες θέσεις επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Ειδικότερα, σήμερα συζητούνται τέσσερα σχετικά νομοσχέδια, που αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις, την κοινή οργάνωση αγοράς, την αγροτική ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ.
Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έχει ανακοινώσει ο αρμόδιος Επίτροπος Γεωργίας κ. Ντατσιάν Τσιόλος, προσβλέπουν να αποκτήσει η Ε.Ε., μέσω της νέας ΚΑΠ, μέχρι το 2020  σταθερότητα πόρων και λιγότερη γραφειοκρατία για την πρόσβαση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου στα καθεστώτα των κοινοτικών ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, με την υιοθέτηση των προτάσεων της Κομισιόν από το Συμβούλιο Υπουργών :
■Η χρηματοδότηση της ΚΑΠ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό παραμένει σταθερή και διαμορφώνεται στα 418,4 δις ευρώ για την επταετία 2014-2020.
■Οι μεταβολές είναι οριακές στα ποσά που αφορούν στις περισσότερες χώρες μέλη.
Έτσι, αναμένεται το επίπεδο των άμεσων ενισχύσεων (Α’ Πυλώνας) για το 2014 στη χώρα μας να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και να διαμορφωθεί στα 2.253 εκατ. ευρώ.
Η νέα ΚΑΠ πρόκειται να δημιουργήσει την υποχρέωση της σταδιακής μετάβασης από το μοντέλο των ιστορικών δικαιωμάτων της προηγούμενης περιόδου σε ένα καθεστώς <<περιφερειοποίησης>> των ενισχύσεων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ενιαία ενίσχυση για τη χώρα μας θα κυμαίνεται μεταξύ 45 και 60 ευρώ το στρέμμα.
Αύριο, τη δεύτερη μέρα του Συμβουλίου, οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να υπάρξει συμφωνία για τις αλιευτικές δυνατότητες του 2012 στη Βαλτική. Ακόμη, οι Υπουργοί θα ενημερωθούν από την Κομισιόν για την προετοιμασία που γίνεται σχετικά με την ετήσια σύσκεψη της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT), που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, από 17 ως 27 Νοεμβρίου 2011.