Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την παραγωγή βασικών αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.


Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η παραγωγή δημητριακών το 2011 θα κυμανθεί στους 275 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή ελαιούχων σπόρων αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2%.
Επίσης, η παραγωγή κρέατος, που τονώθηκε από τις καλές εξαγωγές της προηγούμενης χρονιάς, το 2011 αναμένεται να αυξηθεί, ενώ το 2012 να σημειώσει ελαφρά κάμψη.
Τέλος, η συνολική παραγωγή γάλακτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) το 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 151 εκατ. τόνους και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το 2012.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία ως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2011, βάσει αναλύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας στη δημοσιότητα την έκθεση αυτή, που είναι η πρώτη που δημοσιοποιείται και αφορά βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι ανάλογες εκθέσεις θα δίνονται στη δημοσιότητα τρεις φορές το χρόνο και ότι η επόμενη έκθεσή της θα δοθεί το Φεβρουάριο του 2012.
Στόχος των εκθέσεων αυτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εκδίδονται ανά τετράμηνο, είναι η συμβολή τους στη διαφάνεια της αγοράς, όπως έχει δηλώσει ο Επίτροπος Γεωργίας της Ε.Ε. κ. Ντατσιάν Τσιόλος από τον Ιούνιο, προαναγγέλλοντας το νέο αυτό μέτρο των δημοσιοποιούμενων εκθέσεων.