Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Η υπέρβαση της κρίσης


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Aπόλυτη αναγκαιότητα για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα αποτελεί η στροφή όλων μας στην αγορά ελληνικών προϊόντων. 

Σε προηγούμενα κείμενά μας επισημάναμε την ανάγκη αφενός να κτυπηθεί στη ρίζα του το παραεμπόριο στον τόπο μας των ξένων προϊόντων και αφετέρου να προτιμούνται τα τοπικά προϊόντα όχι για τοπικούς ή εθνικιστικούς λόγους ή χάριν προστατευτισμού, αλλά για λόγους αλληλεγγύης προς τους συμπατριώτες μας που οδηγούνται στη φτώχεια και την καταστροφή από την οικονομική κρίση. Τα σχετικά στοιχεία μας επιβεβαιώνουν καθημερινά.
Μόλις πρόσφατα ανακοινώσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος επισημαίνουν ότι αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ. 
Σήμερα, το πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ότι πολλοί από εμάς επιμένουμε να αγοράζουμε ξένα εισαγόμενα προϊόντα, αντί να αγοράζουμε ελληνικά προϊόντα.
Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα "παράγω και εξάγω", αφού, σήμερα, ακόμη και οι πλέον εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας είναι καθαρά εισαγωγικοί. Ο ανταγωνισμός από τις ξένες αγορές εκτόπισε την ελληνική παραγωγή και στο εξωτερικό η ελληνική παραγωγή δεν είχε τη δυναμική να αναπτυχθεί και να κατακτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε μακροχρόνιο παγετώνα καθώς η ύφεση βάθυνε και η ανεργία διογκώθηκε.
Φως στο σκοτεινό τούνελ της ελληνικής οικονομίας μπορεί να δώσει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχέδιο για τις εξαγωγές και την επιχειρηματικότητα.
Όμως, και η δική μας στάση, συνολικά ως κοινωνία και ξεχωριστά ως άτομα, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Δεν έχουμε το δικαίωμα να ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους άλλους και να αφήνουμε τους εαυτούς μας στο απυρόβλητο. 
Τώρα είναι, η ύστατη, ώρα να δείξουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αγοράζοντας ελληνικά και κατά προτίμηση τοπικά προϊόντα. Είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος να υπερβούμε την κρίση !