Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Από το 2014 υποχρεωτική η σήμανση χώρας προέλευσης σε κρέατα


Η τροποποιητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σήμανση των τροφίμων πήρε την ομόφωνη έγκριση του Συμβουλίου των υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.
Έτσι, η αναγραφή της χώρας προέλευσης στο χοιρινό και αρνίσιο κρέας καθώς και στο κρέας πουλερικών (νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα) θα γίνει υποχρεωτική από το 2014.
Άλλωστε, μετά το βόειο κρέας, τα τυποποιημένα φρουτολαχανικά, το μέλι και το ελαιόλαδο, υποχρεωτική εντός τριετίας προσαρμογής θα είναι και η αναγραφή τόπου γέννησης, τόπου εκτροφής καθώς και του τόπου σφαγής στο χοιρινό, αρνίσιο και στο κρέας πουλερικών, προκειμένου να μπει ένα «φρένο» στις παράνομες «ελληνοποιήσεις» κρέατος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι από το 2016 μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου κοινοτικού καθεστώτος για τη σήμανση των τροφίμων να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης και για το κρέας που χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παραγωγή κρεοπαρασκευασμάτων, όπως και του γάλακτος που χρησιμοποιείται ως συστατικό στην παραγωγή τροφίμων.
Τα μη συσκευασμένα τρόφιμα εξαιρούνται από τον κανονισμό εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει για το αντίθετο.