Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ μετά το 2013


Τα κείμενα των προτάσεων για τη διάρθρωση  της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2013, έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβάνοντας στις προτάσεις της την πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων άμεσων ενισχύσεων, όπου προβλέπεται ότι προτεραιότητα θα έχουν όσοι ενεργοποίησαν τουλάχιστον ένα δικαίωμα το 2011, αλλά και μια σειρά από άλλες διευκρινιστικές  προσθήκες.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του κανονισμού που έχει ήδη κατατεθεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει την αναγκαιότητα η ΚΑΠ να συνεχίσει τη διάρθρωσή της σε δύο πυλώνες, διατηρώντας τον προϋπολογισμό για κάθε πυλώνα σε ονομαστικές τιμές στο επίπεδο του 2013, με σαφή εστίαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων επί των βασικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.
Προτείνει ειδικότερα :
Οι άμεσες ενισχύσεις να προωθούν τη βιώσιμη παραγωγή με τη διάθεση του 30% των κονδυλίων του προϋπολογισμού σε υποχρεωτικά μέτρα, επωφελή για το κλίμα και το περιβάλλον.
Τα επίπεδα πληρωμών σταδιακά να συγκλίνουν και οι ενισχύσεις προς μεγάλους δικαιούχους να υπόκεινται σε βαθμιαία επιβολή ανώτατου ορίου.
Η αγροτική ανάπτυξη να εντάσσεται σε ένα Κοινό Πλαίσιο Στρατηγικής, μαζί με άλλα κεφάλαια επιμερισμένης διαχείρισης της Ε.Ε.
Επίσης, η χρηματοδότηση της ΚΑΠ να ενισχυθεί, αφενός από αποθεματικό επείγουσας βοήθειας για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, και αφετέρου από επέκταση του πεδίου παρεμβάσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.
Τα βασικά στοιχεία του νομοθετικού πλαισίου για την ΚΑΠ κατά την περίοδο 2014-2020 ορίζονται από τις εξής τέσσερις προτάσεις κανονισμών:
Την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων για άμεσες ενισχύσεις των γεωργών δυνάμει καθεστώτων στήριξης στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής (ο κανονισμός των άμεσων ενισχύσεων).
Την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (ο ενιαίος κανονισμός Κοινής Οργάνωσης Αγοράς).
Την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ο κανονισμός για την αγροτική ανάπτυξη).
Τέλος, την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση και παρακολούθηση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ο οριζόντιος κανονισμός).