Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Υπό αμφισβήτηση οι προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ μετά το 2013


Αλλαγές στις προτάσεις της Κομισιόν για την ΚΑΠ μετά το 2013 ζητεί η Ελλάδα, μαζί με αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η χώρα μας τοποθετήθηκε συνολικά στις προτάσεις της Επιτροπής και τόνισε μέσω της ελληνικής αντιπροσωπείας, μεταξύ άλλων,  ότι  παρά τις προσπάθειες της Επιτροπής, το τελικό αποτέλεσμα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ευρωπαίων αγροτών.
Ειδικότερα, η ελληνική αντιπροσωπεία επισήμανε ότι η πρόταση χρειάζεται σημαντικές αλλαγές και αναθεωρήσεις και πολύ πιο ριζοσπαστικές απαντήσεις. Πρόσθεσε ότι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία είναι ο μόνος τομέας πολιτικής για τον οποίο προτείνεται μείωση των πόρων.
Ζήτησε, η ανακατανομή ανάμεσα στα κράτη-μέλη να υλοποιηθεί σταδιακά με επαρκή μεταβατική περίοδο και αντιτάχθηκε στη σύνδεση των ενισχύσεων με τις δημοσιονομικές  δυσχέρειες κάθε χώρας.
Επιπλέον, είπε ότι η στήριξη εκφράζεται ως βούληση αλληλεγγύης και όχι ως ρήτρα οικονομικών κυρώσεων.
Στη συνέχεια, διατύπωσε τις  ελληνικές θέσεις για το σύστημα των άμεσων ενισχύσεων, την περιφερειοποίηση, το πρασίνισμα της ΚΑΠ, τον ενεργό αγρότη και την ειδική μεταχείριση των μικρών εκμεταλλεύσεων.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αγροτική ανάπτυξη και στα μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών και των τιμών των αγροτικών προϊόντων.