Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τα σχέδια μεταρρύθμισης της ΚΑΠ μετά το 2013


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2013.
Αυτές προβλέπουν μία βασική ενίσχυση σε όλους τους επαγγελματίες αγρότες και ένα μικρό πλήθος συμπληρωματικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες μας :

Αφορούν 7 σχέδια κανονισμών : τις άμεσες ενισχύσεις, μια ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς, τον δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, τα σχέδια διαχείρισης, ειδικές ενισχύσεις και επιστροφές, την εφαρμογή των άμεσων πληρωμών σε σχέση με το 2013, και τις ενισχύσεις των αμπελουργών. 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας σε όλη την ΕΕ, στην παραγωγή υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Σχετικά ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια νέα εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ευρώπη και τους αγρότες με στόχο την επισιτιστική επάρκεια, τη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων και την οικονομική ανάπτυξη.
Όπως ανέφερε οι επόμενες δεκαετίες θα είναι καθοριστικές για την εδραίωση μιας ισχυρής γεωργίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται τόσο στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του διεθνούς ανταγωνισμού όσο και στις προσδοκίες των πολιτών.
Η Ευρώπη χρειάζεται τους αγρότες και οι αγρότες χρειάζονται τη στήριξη της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο, η αναθεωρημένη ΚΑΠ θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».
Η νέα ΚΑΠ διατηρεί τους δύο πυλώνες, αλλά εγκαταλείπει πλέον σταδιακά το ιστορικό μοντέλο και μεταβαίνει στο περιφερειακό.
Σύμφωνα με το νέο μοντέλο, οι ενεργοί αγρότες κάθε περιφέρειας, τα όρια της οποίας θα καθορίζει με δικά της κριτήρια κάθε χώρα, λαμβάνουν ενιαία στρεμματική ενίσχυση.
Εκτός από την βασική ενίσχυση προβλέπονται οι εξής κατηγορίες ειδικών ενισχύσεων : Πράσινη ενίσχυση – πρασίνισμα της ΚΑΠ : υποχρεωτική πράσινη ενίσχυση η οποία θα καταβάλλεται υποχρεωτικά στους γεωργούς που εφαρμόζουν πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον, οι οποίες υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης. Προαιρετικές στρεμματικές ενισχύσεις στους γεωργούς περιοχών με φυσικά μειονεκτήματα. Υποχρεωτική πρόσθετη ενίσχυση για τους νέους αγρότες. Ενίσχυση για τους μικρούς αγρότες από 500 έως 1.000 ευρώ.
Θα υπάρχουν ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης που θα συνδέονται με συγκεκριμένα είδη παραγωγής (θα μπορεί να δοθεί έως 5% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενώ το 5% θα είναι δυνατόν να ξεπεραστεί μόνο με έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Διατηρείται η ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.
Πρόκειται να καθιερωθούν ανώτατα όρια άμεσων ενισχύσεων για κάθε εκμετάλλευση, εκτός της πράσινης ενίσχυσης, πέραν των οποίων εφαρμόζονται μειώσεις ως εξής :
■20% για ποσά πάνω από 150 χιλιάδες ευρώ και μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ.
■40% για ποσά πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ και μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ.
■70% για ποσά πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ και μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ.
■100% για ποσά πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ.
Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ποσά που θα προκύπτουν από τις περικοπές θα μεταφέρονται στον 2ο πυλώνα της ΚΑΠ στο ίδιο κράτος – μέλος.
Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να παρουσιαστούν στις 20 Οκτωβρίου στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας.