Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Πιέζεται η τιμή της πατάτας σε βάρος των παραγωγών της Εύβοιας


Η έναρξη της συγκομιδής της παραγωγής πατάτας φέρνει πίεση στις τιμές παραγωγού, στην Εύβοια, στη Θήβα, στο Νευροκόπι, στο Αμύνταιο και στην Ηλεία. Η πατάτα αγοράζεται τώρα από τους παραγωγούς μέχρι και στα 2/3 της μέσης τιμής αγοράς.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις του κλάδου από τις περιοχές παραγωγής πατάτας, οι πράξεις που γίνονται στο χωράφι δίνουν τιμή ανάμεσα στα 16 με 18 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραδόσεις στα ψυγεία των Ομάδων γίνονται με 23 έως 25 λεπτά. Λίγο καιρό πριν, οι ίδιες πατάτες (στα ψυγεία) πουλιόνταν 30 και 32 λεπτά.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις των παραγωγών, οι μεγάλες αλυσίδες τροφίμων πληρώνουν περισσότερα για τις πατάτες που αγοράζουν, ωστόσο επιδεικνύουν μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά τον ποιοτικό έλεγχο των παρτίδων για την παραλαβή του προϊόντος .
Η παραγωγή ελληνικής πατάτας δέχεται τα τελευταία χρόνια ισχυρά πλήγματα από τη διάθεση εισαγόμενης πατάτας που ελληνοποιείται παράνομα, αλλά και από την έλλειψη καλής οργάνωσης και από τη μη σωστή αποθήκευση και συντήρηση του προϊόντος σε κατάλληλους ψυκτικούς θαλάμους.