Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η έξυπνη βόρεια Εύβοια


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Αποτελεί αναγκαιότητα να γίνει η βόρεια Εύβοια τεχνολογικά έξυπνη και οι δυο δήμοι της να προσφέρουν στις επιχειρήσεις αλλά και στους δημότες τους, τις προηγμένες τεχνολογίες. Σήμερα, τα πάντα μένουν στην τύχη τους και στις θελήσεις της λεγόμενης ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
Η κατάσταση είναι τόσο απαράδεκτη που υπάρχουν περιοχές,
όπως για παράδειγμα το ιστορικό και παραθεριστικό χωριό Ελληνικά, που στερούνται ακόμα και της πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου του ΟΤΕ και όμως παρά τις πολλές διαμαρτυρίες των κατοίκων τους, δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμοδίου.
<< Στα Ελληνικά, από τις δημοτικές αρχές ή από άλλους κοινωνικούς φορείς, δεν έχει επιτευχθεί να τοποθετηθεί από τον ΟΤΕ εξωτερικό κέντρο Internet για να καλυφθούν με τη νέα τεχνολογία ( οπτικές ίνες ) οι αυξημένες ανάγκες των πάσης φύσεως επαγγελματιών και καταστηματαρχών, αλλά και των αναγκών του σχολείου και των μαθητών >>, μας ενημέρωσε ο κ. Ελευθέριος Ελευθερίου, συνταξιούχος ηλεκτρολόγος και γνώστης όπως μας είπε του αντικειμένου.
Φυσικά, σε αρκετά χωριά της βόρειας Εύβοιας δεν υπάρχει ασύρματη σύνδεση Internet για δωρεάν σύνδεση των κατοίκων τους με το διαδίκτυο. Ούτε βέβαια γρήγορο Internet.
Το θέμα δεν είναι δευτερεύουσας σημασίας. Άλλες περιοχές της χώρας με πρωτοβουλία των δήμων ήδη έχουν δημιουργήσει το μπλοκ των έξυπνων πόλεων (Τρίκαλα, Λάρισα, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο). Τα Τρίκαλα μάλιστα έχουν πετύχει να πιστοποιήσουν τις προηγμένες για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογίες με διεθνείς διακρίσεις και έχει χαρακτηριστεί ως ο πιο high tech δήμος της χώρας λόγω των τεχνολογικών προϊόντων που προσφέρει στους κατοίκους του. Ας σπεύσουν, λοιπόν, οι δυο δημοτικές αρχές.
Η βόρεια Εύβοια έχει έξυπνους κατοίκους και δικαιούται να ανήκει και αυτή στο μπλοκ των έξυπνων!