Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Βιομάζα και οπωροκηπευτικά συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών


Πρώτα η παραγωγή τροφίμων και ύστερα η στήριξη της βιομάζας

Το θέμα της βιομάζας συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών συμφώνησαν ότι κύριος στόχος της γεωργίας είναι η παραγωγή τροφίμων, και ότι για αυτό οι πολιτικές που θα στηρίζουν τη βιομάζα δεν θα πρέπει να έρχονται σε αντίθεση με το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα πρέπει να ενθαρρύνει την καλύτερη χρήση των υποπροϊόντων της αγροτικής παραγωγής και των καταλοίπων της αγροτοδιατροφικής βιομηχανίας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκαν υπέρ της τοπικής παραγωγής της βιομάζας και εναντίον της παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων που θα ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις ως τον τόπο της αξιοποίησής τους. Ακόμη τάχθηκαν εναντίον της εισαγωγής βιομάζας από τρίτες χώρες.
Όσον αφορά τη θέσπιση νέων μέτρων που θα δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς, υπήρχαν αντίθετες απόψεις.
Ορισμένα κράτη υποστήριξαν ότι ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ ήδη περιέχει μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τη γεωργία, και ζήτησαν να εφαρμοστούν αυτά, προτού προταθούν νέα μέτρα.
Τέλος, ορισμένες χώρες ζήτησαν να θεσπιστούν νέα κίνητρα που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να επενδύσουν στην βιομάζα.


Νέα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά ετοιμάζει η Κομισιόν

Νέα μέτρα για τα οπωροκηπευτικά θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Η Κομισιόν δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσει έκθεση για τον κλάδο μέσα στο 2012, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει ήδη λάβει υπόψη στοιχεία των προτάσεων των χωρών μελών όπως για παράδειγμα αυτές που αφορούν την προώθηση των οπωροκηπευτικών με συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αλλά και τις προτάσεις χωρών που αφορούν την κρίση στον κλάδο.
Σχετικά αναφέρουμε ότι για την κρίση στον κλάδο των οπωροκηπευτικών, με έγγραφο που κατέθεσαν στο Συμβούλιο Υπουργών που έγινε στις Βρυξέλλες στις 20 Σεπτεμβρίου, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία ζήτησαν να υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της αγοράς. Το έγγραφο αυτό συνυπέγραψε και η Ελλάδα, που εκπροσωπήθηκε από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεωργία Μπαζιώτη.
Σε αυτό, μεταξύ άλλων προτείνονται : Η προσαρμογή των οργάνων διαχείρισης της κρίσης. Η μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς. Η βελτίωση της οργάνωσης της παραγωγής. Πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί τιμής εισόδου στην αγορά.