Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Βασικές αρχές υγιεινής διατροφής στο σχολείο !


Εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει η σχολική χρονιά και οι γονείς των παιδιών έχουν έρθει αντιμέτωποι με το γνωστό δίλημμα. Τι μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά μας προκειμένου να πετύχουμε μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για να διαφυλάξουμε την υγεία και την ευεξία τους ;
Κάποιες πρακτικές λύσεις, εύκολες στην παρασκευή  υγιεινού γεύματος, αλλά και στη μεταφορά του από το σπίτι στο σχολείο, είναι, σύμφωνα με κλινικούς διαιτολόγους διατροφολόγους, η ποικιλία, τα έντονα χρώματα και οι γευστικοί συνδυασμοί τροφών, ώστε επάξια να ανταγωνιστούμε τα προϊόντα των σχολικών κυλικείων που δυστυχώς πολλές φορές είναι ανθυγιεινά.
Έτσι παρασκευάζουμε σάντουιτς ή τοστ με βραστό ή ψητό κοτόπουλο ή φέτα γαλοπούλα με κίτρινο τυρί light χαμηλό σε αλάτι, ντομάτα ή λίγη σως με μαγιονέζα αραιωμένη σε γιαούρτη 2%. Επίσης, κατάλληλα τρόφιμα για παιδιά είναι ψωμάκι πολύσπορο ή σικάλεως με ένα μπιφτέκι και ντομάτα ή με ψητή μελιτζάνα πολτοποιημένη και τυρί φέτα. Ακόμη, κριτσίνια ή σουσαμένιο κουλούρι με ένα τρίγωνο τυράκι ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ ή σταφιδόψωμο ή ένα κομμάτι σπιτική πίτσα ή ένα κομμάτι σπιτική πίτα (τυρόπιτα ή σπανακόπιτα ή χορτόπιτα). Τέλος, υγιεινά τρόφιμα για το σχολείο είναι τα γιαούρτια με φρούτα και δημητριακά, αλλά και τα φρούτα όπως μήλο, αχλάδι και μπανάνα που αντέχουν στη σχολική τσάντα.
Τα παιδιά διαμορφώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνουν οι γονείς, άρα είναι ουσιαστικό και εμείς ως ενήλικοι να εφαρμόζουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής και στο σπίτι μας !