Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αγροτικά νέα από την Ε.Ε.


Τα οπωροκηπευτικά αποτελούν το 18% της παραγωγής στην Ε.Ε.


Ειδικό βάρος στο σύνολο της ευρωπαϊκής γεωργίας κατέχει ο κλάδος των οπωροκηπευτικών, καθώς καταλαμβάνει το 18% του συνόλου της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η παραγωγή αυτή κατανέμεται σχεδόν ισόποσα μεταξύ φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών.

Ο κλάδος των οπωροκηπευτικών χαρακτηρίζεται από υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση, δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ισπανία, καταλαμβάνουν το 40% της παραγωγής λαχανικών και πάνω από το 50% του συνόλου της παραγωγής φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την παραγωγή εσπεριδοειδών η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα συγκεντρώνουν πάνω από το 95% της κοινοτικής παραγωγής.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η δυναμική του κλάδου των οπωροκηπευτικών συρρικνώνεται αργά και σταθερά την τελευταία δεκαετία, με τα φρούτα (εκτός εσπεριδοειδών) να πλήττονται περισσότερο (σε ποσοστό -5,1%) ενώ ακολουθούν τα λαχανικά (συρρίκνωση -2,3%) και τα εσπεριδοειδή (0,9%).
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο όπου το βάρος της ευρωπαϊκής παραγωγής οπωροκηπευτικών παρουσιάζει μείωση σε ποσοστό 3% κατά την τελευταία δεκαετία.


Μείωση 11% των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) προτείνει η Κομισιόν


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρώτη πρότασή της σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2012, για ορισμένα είδη στον Ατλαντικό και στη Βόρεια Θάλασσα.
Η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει αλλαγές που ισοδυναμούν, σε σύγκριση με το 2011, με συνολική μείωση 11% των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) κατά βάρος και της αλιευτικής προσπάθειας για τα αποθέματα ιχθύων τα οποία διαχειρίζεται αποκλειστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συγκεκριμένα, η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει αύξηση του TAC για 9 αποθέματα (ορισμένα αποθέματα γάδου, πεσκαντρίτσας, ρέγγας, εγκλεφίνου, μερλούκιου, γλώσσας, ζαγκέτας και καραβίδας) και μείωσή του για 53 αποθέματα.
Ειδικότερα, για τον γάδο στα Δυτικά της Σκωτίας, στη θάλασσα της Ιρλανδίας και στον Kattegat, η Επιτροπή προτείνει να μην πραγματοποιηθούν αλιευτικές δραστηριότητες, λόγω της ανησυχητικής κατάστασης των αποθεμάτων αυτών.
Σκοπός της Κομισιόν είναι να καθοριστούν τα TAC σε επιστημονικά τεκμηριωμένα επίπεδα, ώστε αυτά να συντελούν στην ανάκαμψη των αποθεμάτων και να οδηγούν στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αλιείας.