Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Έρχονται πετρελαιοκίνηση και πράσινος δακτύλιος !


Πράσινο φως στην είσοδο των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προτίθεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη σταδιακή απόσυρση των γερασμένων ρυπογόνων φορτηγών, καθώς επίσης και με την εφαρμογή του πράσινου δακτυλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο συνδυασμός πετρελαιοκίνησης, απόσυρσης βαρέων οχημάτων και πράσινου δακτυλίου θεωρείται, από τους εμπνευστές της σχεδιαζόμενης απόφασης, η χρυσή τομή στα περισσότερα από τα σχέδια που φιλοδοξούν να συνδράμουν στην προσπάθεια για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά και του κυκλοφοριακού προβλήματος.
Ειδικότερα, για το σχεδιασμό του πράσινου δακτυλίου εξετάζονται διάφορα σενάρια, τα οποία προς το παρόν δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ένα από αυτά είναι οι προτάσεις του ΕΜΠ για το πράσινο δακτύλιο, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, κυκλοφορία μόνο τα Σαββατοκύριακα των προ του 1991 πολύ βρόμικων Ι.Χ. , καθιέρωση μονών ζυγών όσων κυκλοφόρησαν από το 1991 έως το 2009 και ελεύθερη είσοδο όσων εκπέμπουν κάτω από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.