Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ»


Η αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταφέρει σημαντικές γνώσεις στους αγρότες μας, αλλά αναπτύσσεται μακριά από την οργάνωση και το σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η οριστική πιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και οι παρεχόμενοι τίτλοι σπουδών και κατάρτισης στηρίζονται σε φιλότιμες πρωτοβουλίες, αλλά απέχουν πολύ από την υποστήριξη ενός βάσιμου και τεκμηριωμένου αναπτυξιακού εγχειρήματος της αγροτικής οικονομίας.
Οι πιστοποιήσεις και οι έλεγχοι έχουν αποτύχει να υποστηρίξουν ένα βασισμένο στην παραγωγή της ελληνικής γης αγροτοδιατροφικό πρότυπο.
Με γνώμονα τις διαπιστώσεις αυτές, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρά στη δημιουργία ενός ενιαίου οργανισμού με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ», που βασίζεται στη συνένωση του ΟΓΕΕΚΑ «ΔΗΜΗΤΡΑ», του ΕΘΙΑΓΕ, του ΟΠΕΓΕΠ και του ΕΛΟΓΑΚ, οργανισμών εποπτευόμενων από αυτό.
Με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρυθμίζει το τρίπτυχο ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ – ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ – ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ/ ΕΛΕΓΧΟΙ.
Όπως τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση του σχετικού σχεδίου νόμου, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, η σύσταση του νέου Οργανισμού είναι κατ’ αρχήν μια πρωτοβουλία που γονιμοποιήθηκε από την ανάδειξη της αγροτικής οικονομίας σε αξιόπιστο παραγωγικό πυλώνα της χώρας, για στρατηγική επιλογή εξόδου από την κρίση και για διεκδίκηση της ανάπτυξης με ευημερία και δικαιοσύνη. Είναι, επίσης, μια αυτονόητη διαδικαστική και ουσιαστική σύμπραξη φορέων υπό συνθήκες θεσμικής μεταρρύθμισης και οικονομίας κλίμακας.