Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Με νέο νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


Έρχονται νέες ρυθμίσεις, αλλά και νομιμοποιήσεις στάβλων
 

Η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων από οικισμούς, πηγές ύδρευσης και αρχαιολογικούς χώρους, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία που έχει ετοιμάσει η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αποτελέσει μοναδική προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων στάβλων (μαντριών).
Ο ιδιοκτήτης κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης δεν θα χρειαστεί, βάσει του ν/σ  να κάνει κάποια μελέτη, ούτε να προσλάβει μηχανικό, αλλά με μία απλή αίτηση στον δήμο όπου ανήκει το μαντρί του, θα βγάλει την άδεια.
Εάν δεν τηρεί τις απαιτούμενες αποστάσεις, τότε έχει μία τριετία μεταβατικής περιόδου για μετεγκατάσταση, καθώς και επιπλέον άλλα τρία ή 5 χρόνια για τα οποία μπορεί να ζητήσει άδεια εξαίρεσης κατεδάφισης, εφόσον χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να αλλάξει τοποθεσία. Σε περίπτωση που χτιστεί οικία σε μεταγενέστερο χρόνο πλησίον του στάβλου, που έχει σχετική άδεια, ο στάβλος θα παραμένει και αν ακόμα ζητείται η απομάκρυνσή του.
Δύο άλλες κατηγορίες
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, περιλαμβάνονται δύο άλλες κατηγορίες σταβλικών εγκαταστάσεων :
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται οι εγκαταστάσεις των σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων εντατικής εκτροφής που έχουν αλμεκτήριο, που συνήθως έχουν ήδη άδειες. Εάν κάποιος δεν έχει ακόμα τη σχετική άδεια ή θέλει να δημιουργήσει μία καινούρια μονάδα, τότε υποβάλει σχετικό φάκελο στο Δήμο με πλήρη δικαιολογητικά (περιβαλλοντική μελέτη, άδεια πολεοδομίας κ.λπ.). Στη δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις που δεν έχουν αλμεκτήριο και για να εκδοθεί γι’ αυτές άδεια χρειάζεται μία απλή μελέτη περιβαλλοντικών όρων.
Άλλες παρεμβάσεις
Εκτός από τις δύο παραπάνω βασικές παρεμβάσεις υπάρχει στο ν/σ και σειρά άλλων με ιδιαίτερη σημασία όμως για την κτηνοτροφική παραγωγή:
Η δημιουργία υπηρεσίας one stop shop – το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΓΓΑ) σε κάθε Δήμο – που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του ενδιαφερόμενου κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία.
Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες ανατίθενται σε μια ευέλικτη 3μελή επιτροπή σταυλισμού, που λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, κοντά στον κτηνοτρόφο.
Η δημιουργία (ηλεκτρονικού) Μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων και η ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο.
Την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων και εκμεταλλεύσεων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών.