Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Στερεάς Ελλάδας


Η πρωτοβουλία για το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Στερεάς Ελλάδας φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση σε συνεταιρισμούς και αγροτικές ενώσεις και ήδη υπάρχει συνεννόηση και έχουν γίνει συναντήσεις, αλλά το Καλάθι δεν αναμένεται να είναι σύντομα έτοιμο. Δυστυχώς, παρότι η Στερεά Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν γεωργική περιοχή θα καθυστερήσει να μπει στην τελική ευθεία, ώστε να παρουσιάσει το δικό της εγχώριο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, ενώ άλλες Περιφέρειες της χώρας αναμένεται να παρουσιάσουν τα Καλάθια τους ακόμη και εντός του Σεπτεμβρίου.
Το Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συνεννοήσεις και στις οποίες η βόρεια Εύβοια παρουσιάζει υστέρηση, θα περιλαμβάνει τουλάχιστον : γαλακτοκομικά προϊόντα, κοτόπουλα και αβγά, ελιές Άμφισσας και κονσερβοελιές Στυλίδας, κρασιά από τα πολλά μικρά οινοποιεία, ψάρια από ιχθυοκαλλιέργειες, ακτινίδια Σπερχειού και σύκα Κύμης, ενώ θα υπάρχουν επίσης κεράσια και μήλα.
Βασικό κριτήριο στη συμμετοχή στο Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Στερεάς Ελλάδας θα αποτελέσουν η ποιότητα των εγχώριων αγροτικών προϊόντων, αλλά και ο όγκος της παραγωγής, ώστε να στηριχθούν είτε στην εγχώρια αγορά είτε στις εξαγωγές.
Στην Ευρώπη τα Καλάθια Αγροτικών Προϊόντων κάθε Περιφέρειας είναι καθεστώς, εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούνται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Περιλαμβάνουν προϊόντα Π.Ο.Π., αλλά και όσα προϊόντα θέλουν οι Περιφέρειες να προωθήσουν και να διαφημίσουν στο ευρύ κοινό.