Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Οι δανεισμοί των ΟΤΑ

Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη

Ο δανεισμός και τα χρέη των Δήμων και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης υποχρεώνουν την Κυβέρνηση να φέρει ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της εξυγίανσης των οικονομικών τους.


Ο δανεισμός και τα χρέη των Δήμων


Ο συνολικός δανεισμός των δήμων, άληκτα κεφάλαια, ανέρχεται στο ποσό των 1.900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.100 εκατ. ευρώ είναι υποχρεώσεις προς το ταμείο Παρακαταθηκών και τα 800 εκατ. ευρώ είναι δάνεια προς ιδιωτικές τράπεζες εσωτερικού και εξωτερικού.
Οι συνολικές υποχρεώσεις των Δήμων προς τρίτους ανέχονται σε 1.300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις προς φορείς Γενικής Κυβέρνησης, Ελληνικό Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, κλπ. είναι 87 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες.
Εξάλλου, οι συνολικές απαιτήσεις των Δήμων ανέρχονται στο ποσό των 1.650 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1.400 εκατ. ευρώ οφείλονται σε μη εισπραχθέντες φόρους, τέλη και δικαιώματα και επιβληθέντα πρόστιμα.


Ο δανεισμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης


Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ο δανεισμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που αφορά δάνεια που είχαν συνάψει οι πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις ανέρχεται στο ποσό των 110 εκατ. ευρώ.


Ρυθμίσεις για ΟΤΑ


Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζοντας ότι το θέμα της εξυγίανσης των Δήμων είναι μείζον προωθεί συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το Κράτος με οφειλόμενα ποσά του Κράτους προς τους Δήμους. Επίσης, θα επιδιώξει να χορηγηθούν χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς προμηθευτές.