Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Η στρατιωτική θητεία


Του κ. Παναγιώτη Γεωργίου Κούβαρη


Το θέμα της στρατιωτικής θητείας οφείλουμε όλοι μας να το χειριστούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Η στράτευση της νεολαίας είναι αναγκαία για λόγους εθνικούς, πολιτικούς και οικονομικούς και αυτό έχει γίνει συνείδηση σ’ όλους τους Έλληνες, στις οικογένειες και στα νέα παιδιά που στρατεύονται.
Παρόλα αυτά, αρκετοί νέοι δεν εκπληρώνουν για διάφορους λόγους τη θητεία τους, ενώ πολλοί άλλοι κάνοντας χρήση γνωριμιών και άλλων μέσων επιδιώκουν και ορισμένοι από αυτούς το καταφέρνουν να υπηρετούν τη θητεία τους κοντά στο σπίτι τους, στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
Από το υπουργείο Άμυνας επιδιώκεται η διαρκής ενίσχυση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συνεχώς λαμβάνονται μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποδοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου παραμονής των νέων στο στρατό. Σε ότι αφορά τη διάρκεια της θητείας, πηγές του υπουργείου Άμυνας ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης της θητείας. Για τις φήμες που αναφέρονται σε ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας, τονίζεται ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και η διαχείριση των αρνητικών συνεπειών της μείωσης της θητείας, που έγινε το 2009, στη στελέχωση και τη λειτουργία των στρατιωτικών μονάδων θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί με χρήση όλων των εναλλακτικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί σύντομα ολοκληρωμένη μελέτη για την αντιμετώπιση της μεγάλης διαρροής που διαπιστώνεται στους νέους που δεν εκπληρώνουν τη θητεία τους.
Οι νέοι μας εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις απέναντι στην Πατρίδα, ιδίως στις μέρες μας που όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα Εθνικής Ασφάλειας. Ασφαλώς, η στρατιωτική θητεία αποτελεί υψίστη τιμή. Δεν είναι ούτε τιμωρία ούτε αγγαρεία. Οι νέοι μας το γνωρίζουν !