Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Αλλάζει ο τρόπος οικοδόμησης


Κλείνουν τα παραθυράκια που επιτρέπουν τις αυθαιρεσίες στη δόμηση και ταυτόχρονα γίνονται απλούστερες οι διαδικασίες ελέγχου με κατάργηση των πολεοδομικών συντελεστών και θέσπιση του ιδεατού όγκου.
Βασική αιχμή των αλλαγών είναι η καθιέρωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της δόμησης με βάση τον όγκο του κτιρίου σε συνδυασμό κάποιων ελάχιστων απαιτήσεων σε ύψη, φωτισμό, εξώστες κλπ. Το κτίσμα ογκοπλαστικά διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόταση του μηχανικού. Οι ημιυπαίθριοι χώροι, οι εσοχές, οι φωταγωγοί, οι οπές, κλπ. δεν διαφοροποιούνται όσον αφορά τη δόμηση. Δεν θα επιτρέπεται η πλήρης σφράγιση του φυσικού εδάφους από το υπόγειο και θα υπάρχει περιορισμός των σκληρών επιφανειών των ακαλύπτων. Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η δημιουργία νέων γιαπιών και θα καθίσταται ξανά υποχρεωτική η ολοκλήρωση του κελύφους του κτιρίου εντός ορισμένων ετών από το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.
Ο νέος ΓΟΚ θα είναι πράσινος, όπως ήδη έχουμε ενημερώσει τους αναγνώστες μας σε προηγούμενη ανάρτησή μας, αρκετά σαφής και αποτελεσματικός. Θα αποτελείται από τον κανονισμό χωροθέτησης που θα ορίζει τη θέση του κτιρίου στο χώρο και τον κανονισμό αρχιτεκτονικής και δόμησης που θα ορίζει τη δημιουργία του ίδιου του κτιρίου.
Αποκλειστικές πληροφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η μεγάλη αλλαγή επερχεται με τον κανονισμό χωροθέτησης, θα αφορά τις συνενώσεις οικοπέδων με παροχή κινήτρων αλλά και όρους, ώστε να δημιουργούνται μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου, χώροι για κοινή χρήση και νέα πρότυπα για τη δημιουργία συνόλων και οικοδομών.
Ο κανονισμός αρχιτεκτονικής και δόμησης θα επιφέρει μικρές και μεγάλες αλλαγές : Θα δίνει κίνητρα για βιοκλιματικό σχεδιασμό και εξοικονόμηση ενέργειας. Θα προβλέπει μικρή αύξηση του επιτρεπόμενου όγκου των οικοδομών και των αρχιτεκτονικών προεξοχών, καθώς και ενσωμάτωση κινήτρων για τη δημιουργία διαμπερών ανοιγμάτων και την υπό όρους υποχώρηση κτιρίων από το δρόμο.
Η τελική ρύθμιση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΓΟΚ θα ανακοινωθεί στα μέσα του φθινοπώρου.