Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Νέα για κτηματαγορά και οικοδομή


Αλλαγές έρχονται στις αντικειμενικές αξίες και  τις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και στο ΦΠΑ για την οικοδομή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.


Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες


Αλλάζει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μελετάται η καθιέρωση ενός νέου συστήματος υπολογισμού των τιμών, που θα φέρει αυξήσεις αλλά και μειώσεις στις τιμές των ακινήτων αφού θα επιχειρήσει να αποτυπώσει την πραγματική εικόνα της αγοράς.
Η δικαιοδοσία ορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σχεδιάζεται να μεταβιβαστεί από το ίδιο το υπουργείο στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία θα διενεργεί τιμοληψίες συνεχώς σε ολόκληρη τη χώρα επί πραγματικών τιμών στις οποίες διενεργήθηκαν αγοραπωλησίες. Έτσι, ο ορισμός των αντικειμενικών αξιών θα μεταβάλλεται διαρκώς, όπως μεταβάλλονται οι τιμές σε όλες τις αγορές αξιών. Επί των αγοραπωλησιών θα ορίζονται συντελεστές χαμηλοί για τις φθηνές περιοχές και υψηλοί για τις ακριβότερες.


Φθηνότερες οι μεταβιβάσεις


Υπάρχουν προτάσεις που μελετώνται να περιοριστεί σε πολύ χαμηλό συντελεστή ο φόρος μεταβίβασης ακινήτου, ενώ υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει επί της αγοραπωλησίας ο φόρος υπεραξίας του ακινήτου με υψηλό συντελεστή.
Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές μνείες, π.χ. ολική επαναφορά του φόρου υπεραξίας με κλιμακωτούς συντελεστές αναλόγως της παλαιότητας του ακινήτου.
Για την ώρα, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διάφορες προτάσεις, πολλές εκ των οποίων προέρχονται και από αρμόδιους φορείς της αγοράς, συζητά με τους ενδιαφερόμενους φορείς και ελπίζει ότι θα καταλήξει σε ένα πιο απλοποιημένο και αποτελεσματικότερο μοντέλο φορολόγησης ακινήτων.


Χαμηλός ΦΠΑ για πράσινη οικοδομή ;


Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή είναι η ένταξη υλικών που χρησιμοποιούνται για την αναβάθμιση των οικοδομών σε έναν χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 1% ή 3% από 23% που είναι σήμερα !
Όπως επισημαίνουν επιχειρησιακοί παράγοντες, η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής της Κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη.
Εναλλακτικά, εξετάζονται και οι εισηγήσεις για κατάργηση του ΦΠΑ στην οικοδομή, με στόχο να δοθεί πάλι πνοή στη νεκρή κτηματαγορά και οικοδομή. Εφόσον καταργηθεί ο ΦΠΑ, στις συναλλαγές θα επιβάλλεται είτε ένα μηδαμινό τέλος συναλλαγής (1%-3%) που θα το πληρώνει ο αγοραστής και φόρος υπεραξίας που θα τον πληρώνει ο πωλητής, είτε φόρος μεταβίβασης, που θα κοστίζει περίπου το μισό, αν παραμείνει στο 8%-10% που είναι σήμερα για ακίνητα έως 300.000 ευρώ και στο 15% για ακίνητα μεγαλύτερης αξίας.